Ivan Brajović

Poslaničke funkcije

  • Predsjednik Skupštine Crne Gore

Lični podaci

Datum rođenja: 09.03.1962.

Mjesto rođenja: Podgorica

Kontakt

Adresa: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 10, Podgorica
Telefon: + 382 20 242 182; + 382 20 244 759
Fax: + 382 20 242 192

 

- Ivan Brajović rođen je  9.marta 1962. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završio je u Danilovgradu, a Građevinski fakultet - saobraćajni smjer, završio je u Podgorici.

- Oženjen je suprugom Draganom i otac je ćerki Maše i Dunje i sina Toma. Trenutno je nastanjen u Podgorici.

- Koristi se engleskim i ruskim jezikom.

- Do uvođenja višestranačkog sistema bio je delegat u SO Danilovgrad, član Predsjedništva Saveza Socijalističke Republike Jugoslavije, sekretar omladine Crne Gore i potpredsjednik Skupštine Socijalističke Republike Crne Gore. Jedan je od osnivača Socijalističke partije Crne Gore, Saveza reformskih Snaga Jugoslavije za Crnu Goru i Socijaldemokratske partije Crne Gore.

- U Socijaldemokratskoj partiji Crne Gore i u njeno ime, obavljao je funkcije sekretara Izvršnog odbora, odbornika i potpredsjednika u opštini Danilovgrad, poslanika u Skupštini Republike Crne Gore, poslanika u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora, člana delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Na više kongresa Socijaldemokratske partije Crne Gore 2001. godine, biran je za potpredsjednika, a na svim parlamentarnim izborima počev od 2002. godine biran je za poslanika u Skupštini Crne Gore. Poslije parlamentarnih izbora održanih 29. marta 2009. godine, 10. juna iste godine, izabran je za ministra unutrašnjih poslova i javne uprave. Do ovog imenovanja bio je angažovan kao saradnik u nastavi na Građevinskom fakultetu. Od decembra 2012. godine, obavljao je funkciju ministra saobraćaja i pomorstva.

- Na Osnivačkoj skupštini Socijaldemokrata Crne Gore, održanoj 31. jula 2015. godine, izabran je za odgovorno lice SDCG, a na I Kongresu, 31. januara 2016. godine i za njenog prvog predsjednika.

- Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su - Nagrada povodom oslobođenja Danilovgrada "9. decembar" i Studentska nagrada povodom Dana oslobođenja Podgorice "19. decembar".