Nada Drobnjak

Datum i mjesto rođenja: 7. novembar 1963, Bijelo Polje

Kontakt

Tel: +382 20 404 501

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Nada Drobnjak je rođena 7. novembra 1963. u Bijelom Polju. Osnovnu i srednju školu, kao i Građevinski fakultet, završila je u Podgorici. Radila je kao profesorica u Srednjoj građevinskoj školi u Podgorici.

Za članicu Izvršnog odbora DPS-a je izabrana 1998. godine, a u Skupštini Crne Gore je bila poslanica od 2001. 2002. godine. Bila je i odbornica u Skupštini opštine Podgorica u periodu 2002-2006. Šefica Kancelarije za rodnu ravnopravnost u Vladi Crne Gore bila je od aprila 2003.  do maja 2009. godine kada je izabrana u Skupštinu Crne Gore. U ranijim skupštinskim sazivima je bila članica Odbora za politički sistem, Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, Odbora za ljudska prava i slobode, Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost. Takođe, bila je i članica Predsjedništva DPS-a u jednom mandatu. Članica je GO DPS-a.

Dobitnica je nagrade Uvažena ambasadorka životne sredine regionalnog projekta  Bells koalicije.

Članica je Regionalne mreže žena za mir, bezbjednost i pravdu Jugoistočne Evrope i  regionalna kontakt osoba za rodnu ravnopravnost Globalnog partnerstva za prevenciju oružanih sukoba (GPPAC) za Zapadni Balkan.

U periodu 2007-2008. bila je članica Socijalno ekonomskog savjeta Crne Gore. Bila je predstavnica Crne Gore u Nadzornom odboru za ravnopravnost muškaraca i žena Savjeta Evrope (CDEG), kao i članica STAR mreže svjetskog učenja i članica Savjeta Gradskog pozorišta u Podgorici. Završila je obuku u Školi demokratskog razvoja u Poljskoj i kurs za ORT/USAID članove borda direktora NVO-a.

U jednom mandatu je bila i članica Borda direktora NVO „Sigurna ženska kuća“. Bila je trenerica u projektima za osnaživanje žena GTF-a i Norveške narodne pomoći (stekla je sertifikat da vodi program „Žene to mogu").

Predavala je u Školi za ljudska i manjinska prava, Školi za demokratiju i Školi za evropske integracije Centra za građansko obrazovanje i Školi demokratskog rukovođenja Nansen dijalog centra.

O rodnoj ravnopravnosti i ženskim ljudskim pravima govorila je i studentima i studentkinjama Filozofskog i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Pravnog fakulteta Univerziteta "Mediteran", kao i na seminarima i trenizima u zemlji i regionu.

Doprinijela je istraživanju pitanja rodne ravnopravnosti i ženskih prava, a objavila je više radova iz ove oblasti.

Učesnica je velikog broja konferencija, seminara i okruglih stolova iz oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Trenutno je, kao poslanica, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost i članica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.