Marija Ćatović

Mjesto i datum rođenja: Kotor, 6. mart, 1947. godine.

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

mc

 Obrazovanje: 

  - Diplomirala je na Fakultetu za turizam

  - Služi se engleskim i italijanskim jezikom.

    Radno iskustvo:

   - Od 1968. godine radila je u kompaniji „Jugopetrol“, gdje je od 1978. do 2003. godine obavljala poslove upravnice Petrolejske instalacije Lipci.

   - Na prvim neposrednim opštim lokalnim izborima izabrana je za predsjednicu Opštine Kotor voljom većine građana, 27. decembra 2004. godine. Na drugim neposrednim izborima, održanim 8. novembra 2009. godine, građani su ponovo, ubjedljivom većinom glasova već u prvom izbornom krugu dali povjerenje Mariji Ćatović za novi petogodišnji mandat.

  - Od 2002. do 2008. godine, u dva mandata bila je poslanica u Skupštini Republike Crne Gore. Novi poslanički mandat dobija u decembru 2014. godine.

- U decembru mjesecu 2014. godine, Marija Maja Ćatović izabrana je za zamjenicu predsjednika Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore. Pored toga, članica je Odbora za antikorupciju.

- Niz godina bila je aktivna u organizacijama koja se bave pitanjem društvenog položaja žena. Jedan je od osnivača italijanske organizacije „Žene Mediterana“, a sa Organizacijom žena, čija je predsjednica bila od 1979. do 2002. godine, pokrenula je akciju „Za ljepši i čistiji Kotor“.

- Bila predsjednica ženskog RK „Kotor“ i KUD „Nikola Đurković“.

- U junu 2014. godine, za promociju italijanske kulture, Mariji Maji Ćatović uručen je orden viteza italijanske zvijezde.

- Za doprinos u oblasti kulture i sporta dobila je Novembarsku nagradu grada Kotora

-  Prestižnu nagradu  "Naj-menadžer za centralnu i jugoistočnu Evropu" dobija 2010. godine.

U DPS-u je od osnivanja stranke, član je opštinskog Izvršnog odbora, te Glavnog odbora i Predsjedništva DPS. Članica je Kongresa lokalnih uprava Savjeta Evrope, šefica delegacije Crne Gore u Kongresu lokalnih i regionalnih uprava Savjeta Evrope, potpredsjednica Eurodistrikta Južnog Jadrana, članica Izvršnog odbora Jadranske Euroregije i članica Upravnog odbora Jadransko-jonske inicijative.

Marija Maja Ćatović živi u Morinju, udata je, ima tri odrasla sina Lazara, Dejana i Dragana, i petoro unučadi Maju, Janu, Luku, Stanka i Vanju.

Veliki je humanista, posebno u oblasti zaštite djece, omladine i prava žena.

U slobodno vrijeme bavi se sportom i primijenjenom umjetnošću.