Petar Ivanović

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Prof. dr Petar Ivanović

Petar Ivanović je rođen 1965. godine. Srednju školu je završio u SAD, diplomirao 1992. godine, magistrirao 1995. godine, a doktorirao 2004. godine. Oblast specijalizacije: terminska tržišta - fjučersi i opcije. Obavio je više stručnih usavršavanja u SAD i Evropi; učestvovao na preko 100 međunarodnih konferencija i na većini izlagao svoje radove.

Od svoje osamnaeste godine je u stalnom radnom odnosu. Radio je i bio član odbora direktora u više privatnih firmi i institucija. Predavao je na Univerzitetu Crne Gore (1992-2007), a od 2007. godine, predaje na Univerzitetu Donja Gorica. Član je Odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Jedan je od osnivača Centra za preduzetništvo, grupe G-17, Instituta za strateške studije i projekcije, Montenegro Business Alliance i AmCham Montenegro (u periodu 2008 - 2009. godine obavljao je dužnost prvog potpredsjednika). Rukovodio je sa preko 50 međunarodnih projekata (među kojima su i projekti u Avganistanu i na Kosovu) i preko 100 istraživanja u Crnoj Gori.

Član je Predsjedništva Demokratske partije socijalista. Vodio je Agenciju Crne Gore za promociju stranih investicija od osnivanja do 2012. godine i radio kao glavni ekonomski savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore (2009 - 2010). U Vladi Crne Gore obavljao je dužnost ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja (2012 - 2016) i potpredsjednika (2016) Trenutno obavlja dužnost poslanika u Skupštini Crne Gore. Predsjednik je Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Počasni je građanin Indianapolisa (SAD) i dobitnik više međunarodnih nagrada za rezultate ostvarene u oblasti preduzetništva i ekonomije. Član je međunarodnih udruženja The Philadelphia Society, The MontPelerin Society, Global Development Network i Društva ekonomista i menadžera Crne Gore. Na listi je eksperata The Heritage Foundation.

Objavio je dvije knjige, jedan udžbenik i više od stotinu radova, a bio je član uređivačkog odbora dva međunarodna časopisa. Posjeduje sertifikat za trgovinu fjučersima.

Aktivno je igrao košarku i odbojku. U periodu od 2005. do 2008. godine, bio je predsjednik Teniskog Saveza Crne Gore.

Govori engleski  i koristi se italijanskim jezikom.