nedjelja, 20 maj 2018 14:23

Održana Sedma Sjednica Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore

Na danas odžanoj Sedmoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore, koju je sazvao predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, zakletvu je položio i stupio na dužnost predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Otvarajući sjednicu predsjednik Brajović je kazao da „danas na prijestonom Cetinju, sa ponosom, inaugurišemo predsjednika i obavezujemo ga da zajedno sa nama poštuje i štiti plemenite vrijednosti Ustava Crne Gore i promoviše duh slobode, pravednosti, zajedništva, solidarnosti i prosperiteta. Sa ciljem da se svaki građanin u našoj državi ostvari i pronađe sreću, bez obzira na individualne i grupne različitosti.“ Predsjednik Skupštine Crne Gore naglasio je:  „Naš put je i Vaš put, gospodine Đukanoviću i on neće biti ni lak, ni jednostavan. Cilj da Crna Gora postane članica Evropske unije je ostvariv, jer ima većinsku podršku građana koji vjeruju u crnogorsku viziju i Vašu riješenost da tokom petogodišnjeg mandata pružite maksimum kako bi ga ostvarili“, rekao je Brajović i dodao da vrijednosti koje predsjednik treba da zastupa jesu: razumijevanje, tolerancija, promocija vladavine prava, razvoj i napredak društva u cjelini, briga za svakog građanina pojedinačno. „Na tom putu mi ćemo Vam biti i iskreni saveznici i iskreni kritičari“, zaključio je, između ostalog predsjednik Skupštine.

Predsjednik Crne Gore, u svom inauguracionom govoru rekao je da na dužnost Predsjednika Crne Gore stupa sa osjećanjem izuzetne časti i odgovornosti, ponosan na ostvarenja savremene Crne Gore, kojima je Crna Gora, tokom dvije minule decenije preskočila vjekove. “Nije uobičajena privilegija naći se poslije 20 godina na istom mjestu, u Vladinom domu na prijestonom Cetinju, istim povodom – preuzimajući dužnost Predsjednika Crne Gore”, dodao je Đukanović i zaključio da “uz čast i odgovornost u trenutku preuzimanja predsjedničke dužnosti želi da zahvali građanima Crne Gore za povjerenje koje su mu ukazali.”

Nakon što je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović zaključio sjednicu, na platou ispred Vladinog doma uslijedila je ceremonija Svečanog vojnog pozdrava. Komandir Počasne jedinice Vojske Crne Gore predao je raport predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koji je pozdravio zastavu Crne Gore i obišao Počasnu jedinicu, uz pozdrav “Vojsko Crne Gore, zdravo!” nakon čega su ispaljeni plotuni iz šest oružja Vojske CG, koji se inače tradicionalno oglašavaju u predvečerje Dana nezavisnosti.

Sedmoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore, pored poslanika 26. saziva Skupštine Crne Gore, prisustvovali su članovi Vlade Crne Gore, nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, najviši državni funkcioneri, čelnici državnih institucija, predstavnik potomaka Dinastije Petrović - Njegoš, gradonačelnik Glavnog grada i predsjednik Prijestonice Cetinje, vjerski velikodostojnici, rektori univerziteta, članovi diplomatskog kora akreditovani u Crnoj Gori, nerezidentni ambasadori i vojni izaslanici odbrane akreditovani u Crnoj Gori, predstavnici međunarodnih organizacija, predsjednici opština i drugi.

 

pdfUvodno izlaganje predsjednika Skupštine Ivana Brajovića 

VIDEO

Sedma sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2018. godini  

Zakletva predsjednika Đukanovića
 
Govor predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića
 
Pokrivalice
 
Govor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića