nedjelja, 20 maj 2018 07:15

Sedma sjednica Prvog redovnog zasijedanja u 2018. godini

Sedma sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore biće održana u nedjelju, 20. maja 2018. godine, sa početkom u 12:00 sati, u Vladinom domu na Cetinju

 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sazvao je Sedmu sjednicu Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine Crne Gore u nedjelju, 20. maja 2018. godine, sa početkom u 12:00 sati, u Vladinom domu na Cetinju.

Saglasno članu 97 stav 3 Ustava Crne Gore, na sjednici će, pred poslanicima u Skupštini Crne Gore, izabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore.

Pored poslanika 26. saziva Skupštine Crne Gore, na sjednicu su pozvani članovi Vlade Crne Gore, nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, najviši državni funkcioneri, čelnici državnih institucija, predstavnik potomaka Dinastije Petrović - Njegoš, gradonačelnik Glavnog grada i predsjednik Prijestonice Cetinje, vjerski velikodostojnici, rektori univerziteta, članovi diplomatskog kora akreditovani u Crnoj Gori, nerezidentni ambasadori i vojni izaslanici odbrane akreditovani u Crnoj Gori, predstavnici međunarodnih organizacija, predsjednici opština i drugi.

Novoizabrani predsjednik polaže zakletvu pred poslanicima, na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku, a ceremonija inauguracije predsjednika Crne Gore biće održana u svečanoj sali “Ivan Crnojević”, monumentalnog zdanja Vladin dom.

Orkestar Vojske Crne Gore pratiće dolazak zvanica na ceremoniju, a fanfare će se oglasiti u podne, nakon čega će izabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović ući u svečanu salu “Ivan Crnojević”, gdje će biti održana sjednica Skupštine Crne Gore.

Nakon što predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvori sjednicu i hor Muzičke akademije, pod dirigentskom palicom Aleksandre Knežević, otpjeva himnu Crne Gore “Oj svijetla majska zoro”, izabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položiće zakletvu i održati inauguracioni govor, čime će biti označeno njegovo stupanje na dužnost predsjednika Crne Gore.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava”. (Odluka o utvrđivanju teksta zakletve koju predsjednik Crne Gore polaže pred poslanicima u Skupštini Crne Gore, Službeni list Crne Gore br. 32/08)

Nakon što predsjednik Skupštine zaključi sjednicu, uslijediće ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Vladinog doma. Najprije će komandir Počasne jedinice Vojske Crne Gore predati raport predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji će zatim pozdraviti zastavu Crne Gore i obići Počasnu jedinicu, uz pozdrav “Vojsko Crne Gore, zdravo!” U tom momentu začuće se plotuni iz šest oružja Vojske CG, koja se inače tradicionalno oglašavaju u predvečerje Dana nezavisnosti.

Po protokolu, u 12:30 sati u atrijumu Vladinog doma počeće koktel koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom.

________________________________________________________________

Ustavom Crne Gore, donijetim 22. oktobra 2007. godine, Crna Gora definisana je kao građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.

Predsjednik Crne Gore bira se na period od pet godina, putem neposrednih izbora. Predsjednik predstavlja državu u svojoj zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, raspisuje parlamentarne izbore, predlaže kandidate za premijera, predsjednika i sudije Ustavnog suda Skupštini Crne Gore, predlaže Skupštini raspisivanje referenduma, odobrava amnestiju za kriminalna djela, dodjeljuje odlikovanja i nagrade i izvršava ostale dužnosti propisane Ustavom. Predsjednik je takođe član Vrhovnog savjeta odbrane.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima održanim 2008. i 2013. godine.

Vladin dom u kojem se održava ceremonija polaganja zakleteve, poznat i kao zgrada Crnogorskog parlamenta, podignuta je 1910. godine prema projektu italijanskog arhitekte Koradinija. Rađena za potrebe Narodne skupštine i smještaj državnog aparata, u to vrijeme bila je najveća građevina u Crnoj Gori. Sastoji se od visokog prizemlja i sprata. U enterijeru, posebno se ističe svečana sala „Ivan Crnojević“, bogato ukrašena različitim dekorativnim elementima i dinastičkim grbovima, pa se ovom prilikom vodilo računa da scenografija bude diskretno ugrađena u  taj jedinstveni ambijent. Balkon iznad trijema biće dekorisan sa 12 crnogorskih zastava, u znak predstojećeg praznika, Dana nezavisnosti Crne Gore i 12 godina od obnove nezavisnosti.

********

Sjednicu Skupštine Crne Gore i prateći program direktno će prenositi Radio - televizija Crne Gore. Za ceremoniju inauguracije akreditovano je 49 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 20 medija.

Snimatelji/fotoreporteri prate sjednicu na pozicijama iza zvanica, lijevo i desno od glavnog ulaza. Za snimanje pokrivalica (dok traje Himna) mogu koristiti označeni prostor pored bočnih strana bine.

Snimatelji i fotoreporteri imaće priliku da snime ceremoniju Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Vladinog doma.

Na početku koktela, u atrijumu Vladinog doma, mogu snimati čestitanje zvanica predsjedniku Crne Gore.

Podsjećamo, planirano je da predstavnici medija dođu u Vladin dom najkasnije do 11:30 sati. U slučaju da se nijesu akreditovali za ovaj događaj (bez obzira da li imaju godišnju akreditaciju), potrebno je da to učine na uobičajeni način, zahtjevom poslatim na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Za dodatne informacije vezane za angažman medija zadužene su Sanja Perić 067 246 994 i Snježana Vojvodić 067 310 792, ispred Odjeljenja za odnose sa javnošću i protokol.

pdfSaziv za sjednicu