petak, 26 oktobar 2018 17:41

Održana XIV Međunarodna konferencija Evropskog centra za mir i razvoj

Predsjednik Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore prof. dr Miodrag Vuković uzeo je učešće na XIV Međunarodnoj konferenciji o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti u organizaciji Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD), održanoj u Beogradu, 26. oktobra.

Ovogodišnja Konferencija bila je posvećena temi „Novi koncept ljudske bezbjednosti”, u okviru koje su vođene diskusije o ključnim temama za budućnost mira i razvoja, kao i one koje se tiču demokratskih procesa kao neizbježnih faktora za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, EU i šire.

Predsjednik Ustavnog odbora prof. dr Miodrag Vuković je u sklopu drugog panela konferencije „Izazovi ljudske bezbjednosti na Zapadnom Balkanu “, imao izlaganje na temu: „Kolektivni sistem bezbjednosti - Crna Gora u NATO-u”. Vuković je istakao da ljudska bezbjednost kao izveden pojam i nov društveni i bezbjednosni koncept nema ni društvenu podršku niti raspolaže sa institucionalnim i teorijskim kapacitetom sa kojim raspolaže u međunarodnom pravu priznat i u praksi uvrežen koncept ljudskih prava. Stoga se ljudska bezbjednost oslanja kako na ovu infrastrukturu, tako i na dio akademske i stručne argumentacije razvijena u doktrini ljudskih prava. Međutim, uprkos tome što još uvjek traži svoje mjesto u međunarodnom sistemu vrijednosti uočljivo je da je koncept ljudske bezbjednosti povratno djelovao na ljudska prava u smislu njihovog društvenog osnaživanja.

Kako bi se lakše razumio koncept ljudske bezbjednosti na primjeru Crne Gore, on se može svesti na kodeks koji određuje društveno ponašanje u Crnoj Gori, a to su vrline koje i dalje krase Crnogorce, kao što su junaštvo – a to je kada sebe branimo od drugoga, kao i čojstvo - kada drugoga branimo od sebe, dodao je predsjednik Ustavnog odbora prof. dr Vuković.

Naša država je ponovo dio globalne politike i za nas je značajno da sjedimo za stolom sa onima koji donose odluke o budućnosti Evrope i demokratskog i bezbjednijeg svijeta, jer se značaj članstva Crne Gore u Alijansi ogleda upravo u utemeljenju dugoročnog mira i stabilnosti na području Zapadnog Balkana. Uz njegovanje vjekovne slobodarske tradicije Crne Gore, obaveza je svih generacija da čuvaju vrijednosti na kojima počivanju EU i NATO, na poštovanje ljudskog dostojanstva, jednakosti i vladavine prava, zaključio je Vuković.

Vuković je imao odvojene razgovore sa prof. dr Donom Valasom (Don Wallas), predsjednikom Institua za međunarodno pravo u Vašingtonu i drugim istaknutim naučnicima, diplomatama, profesorima, teoretičarima i eminentnim stučnjacima iz gotovo svih dijelova Evrope i svijeta.