utorak, 31 mart 2020 17:31

Saopštenje predsjednika Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje dr Suad Numanović obratio se građanima povodom situacije prouzrokovane novim koronavirusom:

"Ovih dana, kada se naša država suočava sa velikim izazovom borbe sa COVID-19, važnije je nego ikada pratiti preporuke Vlade i Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti. Građani moraju da razumiju da se nalazimo u situaciji vanredne opasnosti te da donešene mjere imaju isključivo za cilj zaštitu zdravlja nacije u najširem kontekstu.

Ipak, kao ljekar svjestan sam činjenice koliko je važno u ovim trenucima podržati započetu akciju sa nacionalnog i lokalnog nivoa u smislu očuvanja mentalnog zdravlja svih građana Crne Gore, budući da je ovo specifičan režim životnog ritma na koji građani nijesu navikli. Mentalno zdravlje predstavlja stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal i nosi se sa svakodnevnim stresom života. Zato je važno da svi budemo svjesni da su ovo privremene mjere tokom čijeg trajanja je važno da vodimo računa i o mentalnom zdravlju kako bi se izborili sa stresom koji neminovno nameće situacija suočavanja sa globalnom prijetnjom.

Zato, uz zahvalnost građanima na do sada podržanim mjerama, poziv za dalju odgovornost i disciplinu, jer ovu pošast moramo zajedničkim snagama svi zajedno da rješavamo, jer ovaj problem neće nam riješiti niko sa strane."