utorak, 02 april 2019 12:05

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje posjetio Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju

 Posjeta Centru za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević“ u Podgorici organizovana u susret obilježavanju Svjetskog dana autizma

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje dr Suad Numanović i članovi Odbora doc. dr Draginja Vuksanović Stanković i mr Boris Mugoša su, u susret obilježavanju Svjetskog dana autizma, posjetili Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević“ u Podgorici.

U okviru posjete, održan je sastanak sa direktoricom Centra dr Nađom Ševaljević i glavnom medicinskom sestrom u Centru Mirjanom Ralević Vukmirović.

Prvi nacionalni Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević“ otvoren je 30. marta 2018. godine. Riječ je o prvoj specijalizovanoj medicinskoj ustanovi u Crnoj Gori, koja se bavi problemima autizma, razvojnih prepreka kod djece i dječjom psihijatrijom. U Crnoj Gori nije poznat tačan broj oboljelih od autizma. Kroz Centar za autizam je, u protekle dvije godine, prošlo oko 75 djece kojima je postavljena dijagnoza.

Predsjednik Odbora Suad Numanović i članovi Odbora Draginja Vuksanović Stanković i Boris Mugoša su, nakon održanog sastanka, obišli smještajne kapacitete Centra za autizam.