utorak, 26 februar 2019 15:48

Poslanik Numanović učestvovao na okruglom stolu „Učešće osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu“

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje i član Odbora za ljudska prava i slobode dr Suad Numanović učestvovao je na okruglom stolu „Učešće osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu“, koji je Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovalo u okviru projekta Dostojanstveno omogućeno glasanje (Dignified Enabled Voting – DEVOTING), uz podršku Britanske ambasade u Podgorici, u hotelu Hilton, u Podgorici.

Uvodnim riječima učesnicima okruglog stola su se obratili Nj.E. Alison Kemp, ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Marta Šćepanović, članica Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Blanka Radošević Marović, generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i Milenko Vojičić, predsjednik Skupštine UMHCG.

U okviru projekta, UMHCG je izradilo analizu usklađenosti zakona s preporukama ODIHR-a i Komiteta za prava osoba s invaliditetom. Analizu je, na okruglom stolu, predstavila Marina Vujačić, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom.

Učestvujući u diskusiji, poslanik Numanović je istakao da bi rad Radne grupe za izborno zakonodavstvo trebao biti usklađen sa analizom onoga što je postignuto primjenom  Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom. Na taj način bi se primijenile sve dobre strane navedenog zakona. Numanović je naglasio da, kada je riječ o procjeni poslovne sposobnosti, pored dobrog zakonodavnog okvira, akcenat treba staviti na efikasnoj primjeni svih zakona koji se tiču ove oblasti. Mišljenja je da, doprinos trebaju dati kako oni koji imaju odgovornost sprovođenja zakona tako i svi građani. On je istakao da je neophodno raditi reviziju donijetih odluka o poslovnoj sposobnosti kako bi se otklonili propusti koji se dešavaju u praksi.

- Fizičke barijere, sa kojima se susreću lica sa invaliditetom, se mogu ukloniti primjenom zakona i poštovanjem rokova koji su tim zakonima propisani, zaključio je poslanik Numanović.