utorak, 06 novembar 2018 07:12

Delegacija Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj

Ankara, 5. novembar 2018. godine

Delegacija Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore, koju čine predsjednik Odbora Suad Numanović i članovi Odbora Halil Duković, Maja Bakrač, Nedžad Drešević, Draginja Vuksanović-Stanković, boravi u Ankari, u trodnevnoj studijskoj posjeti Republici Turskoj.

Prvog dana studijske posjete održan je sastanak u Ministarstvu za porodicu, rad i socijalno staranje. Parlamentarna delegacija se sastala sa ministarkom za porodicu, rad i socijalne usluge Republike Turske Zehrom Zumrut Selčuk (Zehra Zümrüt Selçuk), kao i sa zamjenicom ministarke Ajše Erzegen (Ayşe Ergezen). Takođe, sastanku su prisustvovali: generalni direktor za porodicu i društveno korisne usluge Muhamet Ornek (Muhammet Örnek), generalni direktor za rad Nurdžan Onder (Nurcan Önder), generalni direktor za socijalnu pomoć Bulent Tekbijikoglu (Bülent Tekbiyikoğlu), generalni direktor za usluge za radnike u inostranstvu Oguz Tundžaj (Oğuz Tuncay), generalni direktor za strateški razvoj institucija za socijalnu zaštitu Muhidin Šahin (Muhiddin Şahin) i šef kabineta Soner Jalčin (Soner Yalçin).

Ministarka za porodicu, rad i socijalne usluge Republike Turske Zehra Zumrut Selčuk, naglasila je da Crna Gora i Republika Turska imaju dugogodišnju saradnju i da je Crna Gora jedna od zemalja u regionu koja ima važan uticaj za mir na Balkanu. Smatra da će se uzajamnim posjetama prijateljstvo dvije države učvrstiti i ojačati u narednom periodu. Istakla je važnost Sporazuma između Crne Gore i Republike Turske o saradnji u oblasti rada, socijalne sigurnosti i zapošljavanja, koji je potpisan u Ankari 14. marta 2012. godine. Ministarka je ukazala na važnost Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), koja je izuzetno uspješna i važna za zdravstveni sistem u Crnoj Gori. Agencija TIKA je u posljednjih 10 godina, u oviru 320 projekata investirala 20 miliona eura u Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora Suad Numanović, ističući dobre odnose sa Republikom Turskom, kazao je da će Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje dati doprinos još većem učvršćivanju odnosa ove dvije države, kako iz oblasti ekonomije, kulture, zdravsta tako i  drugih važnih oblasti. Numanović je izrazio zadovoljstvo stabilnim razvojem Republike Turske u svim oblastima, dajući punu podršku njenim naporima za jačanje stabilnosti i sigurnosti, kreiranju pogodnog ambijenta za dalji ekonomski i sveukupni prosperitet Republike Turske i njenih građana. Crna Gora ima dobar trend ekonomskog razvoja i, kao takva, predstavlja pogodnost za sve strane investitore koji žele da investiraju i izrazio očekivanje da će se broj turskih investitora povećati u narednom periodu. Istakao je da je intenzivan rad na realizaciji potpisanih sporazuma uslov za stvaranje dobrog ambijenta za turske investitore u Crnoj Gori. Takođe, naglasio je važnost otklanjanja barijera za investitore. Predsjednik Odbora iskazao je otvorenost da Crna Gora sa Republikom Turskom gradi dobre odnose, još dinamičniju i sadržajniju saradnju, kako u sferi rada i socijalnog staranja tako i u svim drugim oblastima.

U dijelu sastanka sa pomoćnicom ministarke za porodicu, rad i socijalne usluge Republike Turske Ajše Erzegen, crnogorska delegacija se, kroz prezentacije generalnih direktora ministarstva, upoznala sa njihovim programom rada, organizacijom, funkcionisanjem, uslugama, servisima, organizacionom strukturom sistema pružanja socijalne usluge, socijalnim centrima kao i prioritetima ministarstva.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Branko Milić.