ponedjeljak, 11 jun 2018 12:12

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje govorio na Nacionalnim konsultacijama o unapređenju mentalnog zdravlja

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović govorio je danas na Nacionalnim konsultacijama – Nacionalna strategija za unapređenje mentalnog zdravlja, koje su održane danas, u Hotelu „Podgorica“. Multisektorske Nacionalne konsultacije  organizovane su pod okriljem Ministarstva zdravlja, uz ekspertsku i finansijsku podršku Svjetske zdravstvene organizacije.

U uvodnom izlaganju, predsjednik Odbora je kazao da je u našoj državi neophodno da se nastavi sa radom na razvoju službi i servisa mentalnog zdravlja, u cilju dostizanja evropskih standarda i mogućnostima pružanja kvalitetnog tretmana licima sa mentalnim problemima.  Istakao je da će Skupština Crne Gore uvijek podržati zakonska rješenja kojima se unapređuje mentalno zdravlje i status mentalno oboljelih lica i naglasio značaj decentralizacije i deinstitucionalizacije u razvoju primarnog nivoa zdravstvene zaštište, kao i kod institucija zatvorenog tipa.

Podsjetivši na važnost zakonske borbe protiv upotrebe alkohola kod lica mlađih od 18 godina, predsjednik Odbora je ukazao na neophodnost dosljedne primjene zakona, u sprječavanju te veoma negativne pojave i izrazio uvjerenje da će najprije usvajanje, a potom i sprovođenje nove Nacionalne strategije unapređenja mentalnog zdravlja doprinijeti tom cilju. Odbor za zdravstvo rad i socijalno staranje, ostaje otvoren za saradnju i za promovisanje prava mentalno oboljelih lica i unapređenja mentalnog zdravlja, istakao je predsjednik Numanović.