utorak, 26 decembar 2017 14:25

Održana prva zajednička sjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Na danas održanoj prvoj zajedničkoj sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, u skladu sa članom 73 Poslovnika Skupštine Crne Gore  održano je konsultativno saslušanje  na temu: „ Regulacija toka rijeke Bojane“. Saslušanje je održano na inicijativu poslanika Gencija Nimanbegu, potpredsjednika Skupštine.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Opštine Ulcinj.

Saopšteno je da je plovnost Bojanom decenijski problem uzrokovan većim brojem prirodnih uzroka i otvoreno pitanje regulisanja nekadašnjeg plovnog puta. Navedeno je da su osim Bojane, Skadarsko jezero i Šasko jezero ogroman turistički potencijal koji je potrebno valorizovati. Ukazano je na potrebu tješnje saradnje nadležnih organa kako bi se precizno utvrdile nadležnosti, a sa ciljem otklanjanja postojećih problema.  

Posebno je naglašeno da je prekogranična saradnja, kao instrument razvoja pograničnih područja, prilika za realizaciju ciljeva održivog razvoja i da se pitanje regulisanja toka rijeke Bojane treba riješiti u saradnji sa Republikom Albanijom. 

Zaključeno je da su mnoga pitanja pokrenuta i da, osim danas prisutnih predstavnika državnih organa, na sljedeću sjednicu treba pozvati i predstavnike naučne zajednice, kako bi se naučnom osnovom podkrijepile težnje da se Bojana ekonomski i  kulturno valorizuje, kao i predstavnike organa državne uprave nadležne za implementaciju međunarodnih/međudržavnih sporazuma i evropske poslove.