četvrtak, 12 septembar 2019 13:20

Održana Četvrta sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva

Istaknuta važnost vođenja političkog dijaloga u Parlamentu 

Na današnjoj sjednici Odbora, u prisustvu Kristijana Danijelsona, generalnog direktora Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU i NJ.E. Aiva Orava, šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, predstvaljen je dosadašnji tok aktivnosti u okviru reforme izbornog zakonodavstva.

Kristijan Danijelson ukazao je na značaj aktivne i konstruktive uloge svih političkih subjekata u rješavanju pitanja u cilju unapređenja vladavine prava i evropske budućnosti Crne Gore.  Danijelson se osvrnuo i na važnost ispunjavanja preporuka u odnosu na pitanja slobode medija, medijskog zakonodastva, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koje su značajne za funkcionisanje svakog demokratskog društva.

Potpredsjednik Skupštine i predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović zahvalio je gdinu Danijelsonu i Nj.E. Oravu na naporima i podršci u dosadašnjem toku reformi i istakao da dijeli mišljenje sa njima, da ključne aktivnosti treba sprovoditi u Parlamentu, kroz aktivniju ulogu političkih subjekata na već započetim aktivnostima. U tom smislu, saglasio se da je važnija suština od forme, a sve u interesu građana Crne Gore. On je dodao da je reforma izbornog zakonodavstva, između ostalog,  usmjerena i na sveukupnu izgradnju kapaciteta Skupštine Crne Gore.

Članovi Odbora, u skladu sa svojim političkim stavovima, iznijeli su svoje viđenje  o dosadašnjem radu i modelima za nastavak reforme.