petak, 08 jun 2018 10:54

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak učestvovala na radionici u Litvaniji

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak govorila je na dvodnevnoj radionici skupa Women Political Leaders (WPL) Summit 2018 – „Vijeme je! 100 razloga za akciju“ u Litvaniji.

Govoreći o primjeni Akcionog plana za rodno osjetljivu Skupštinu Crne Gore, Drobnjak je istakla kako njegova primjena utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti, kao i integraciji politika rodne ravnopravnosti i osnaživanju mehanizama za njeno ostvarivanje u Skupštini Crne Gore.

„Kako je istinski preduslov demokratije jednakost žena i muškaraca, neophodno je postići rodnu uravnoteženost u političkom zastupanju i unaprijediti posvećenost konceptu rodne ravnopravnosti u svim parlamentima“, kazala je Drobnjak.

Skupština Crna Gore, kako je istakla, posvećena je usvajanju rodno odgovornih zakona i politika, kao i jačanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti u kulturi skupštinskog rada.  

„Rodno balansiranom zastupljenošću poslanika i poslanica postiže se neophodna raznolikost pristupa izazovima što dovodi do potpunih i kvalitetnijih rješenja. Povećanje broja žena u politici dovodi, između ostalog, do promjene političke retorike i do stavljanja na dnevni red pitanja za koje su žene tradicionalno zainteresovane“, istakla je, između ostalog, Drobnjak.

WPL je događaj na kojem učestvuje preko tri stotine žena (predsjednice država, vlada i poslanice) iz cijelog svijeta. Tokom dvodnevnog rada govorilo se o izazovima sa kojima se društva i institucije suočavaju u digitalnom dobu, sa posebnim osvrtom na to kako digitalno okruženje može biti pokretač ekonomskog i društvenog razvoja, kao i postizanja inkluzivnog društva. Fokus je bio i na temama ženskog liderstva, značaju rodno odgovornih parlamenata, ekonomskom osnaživanju žena kao i upotrebi društvenih mreža u političkom radu žena.

Organizator održanog skupa je Evropski institut za rodnu ravnopravnost EIGE u Viljnusu, dok je pokroviteljka predsjednica Litvanije Dalija Grybauskaite.