srijeda, 16 maj 2018 10:34

Predsjednica Odbora za antikorupciju i članica Odbora za rodnu ravnopravnost na Regionalnom sastanku u Sarajevu

Tema - Ravnopravnost polova i korupcija

Predsjednica Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović i članica Odbora za rodnu ravnopravnost Maja Bakrač, učestvovale su u radu Regionalnog sastanka na temu „Ravnopravnost polova i korupcija“.

Regionalni sastanak održan je, u organizaciji Misije OSCE-a  u Bosni i Hercegovini, 15. maja 2018. godine, u Sarajevu.

Na otvaranju je govorio šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton.

U okviru panel rasprava diskutovano je na teme: „Ravnopravnost polova i korupcija“ i  „Oblikovanje anti-koruptivnog ponašanja u politici“.

Predsjednica Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović, predstavila je iskustva Crne Gore u borbi protiv korupcije, izazove s kojima se borimo i kakav zakonski i institucionalni okvir imamo. Tokom diskusije, između ostalog, apostrofirala je problem sudske prakse u postupanju povodom slučajeva korupcije.

Na kraju rada Regionalnog sastanka usvojeni su zaključci i preporuke.

Sastanku su prisustvovali/e predstavnici/e parlamenata iz Crne Gore, Albanije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, predstavnici/e OEBS-a BiH, Albanije, Srbije i Makedonije, direktor Agencije za sprječavanje korupcije BiH, predstavnica Udruženja žena sudija BiH, NVO-a i  nezavisni eksperti.

Predsjednica Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović i članica Odbora za rodnu ravnopravnost Maja Bakrač,  prisustvovale su i sastanku posvećenom jačanju saradnje i povezivanja članica parlamenata u regiji, na kojem je savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti OSCE/ODIHR Lana Ačkar, između ostalog, prezentovala pregled provedenih preporuka sa prethodnih sastanaka.