četvrtak, 05 april 2018 11:12

Saopštenje dva skupštinska odbora povodom izjave Milana Kneževića

Odbor za rodnu ravnopravnost i Odbor za ljudska prava i slobode upozoravaju da usljed trenda porasta broja žena na političkim pozicijama i u partijama, raste i nivo nasilnih odgovora na njihovo prisustvo u politici. Govor mržnje i seksizam kao posebna vrsta nasilja predstavljaju jednu od najsnažnijih barijera koje žene danas odvraćaju od politike.

Neophodno je da se stane na put takvom ponašanju i pošalje snažna poruka da se govor mržnje, seksizam, insinuacije, lascivno ponašanje ne smatraju normalnim vidom djelovanja političara, a posebno poslanika, čak i ako se poslanik  nalazi na odsluženju zatvorske kazne, jer im je zadatak da, uz uvažavanje i poštovanje svih koleginica i kolega, dostojanstveno predstavljaju narod, a ne da urušavaju moralne vrijednosti crnogorskog društva.

Svaka osoba koja vrši poslaničku funkciju ima dodatnu odgovornost da poštuje ljudska prava drugih, da ih promoviše i štiti. Zato je nedopustivo da ih baš neko od njih krši na najneprimjereniji način.

Ponovo iznenađuje da mediji u Crnoj Gori daju prostor govoru mržnje i seksističkim izjavama usmjerenim ka ženi u politici. Davanjem značaja ovakvim vijestima i upoznavanjem javnosti sa njima doprinose stvaranju neprijateljskog ambijenta za žene u politici i krše  istovremeno elementarna pravila novinarske profesije.                                                               

Pozivamo sve političke partije da, osim deklarativnog zalaganja za rodnu ravnopravnost, djelovanjem unutar svojih struktura i javnim istupanjem svojih predstavnika i predstavnica, mijenjaju ambijent u svojim partijama. Na taj način će doprinijeti promjeni društvenog konteksta i izgradnji odgovarajućeg okruženja koje će podstaći, a ne obeshrabriti, političko učešće i djelovanje žena u Crnoj Gori.