petak, 23 februar 2018 20:34

Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene

Učešće predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost Nade Drobnjak na Konferenciji

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, govorila je na konfereniciji organizovanoj povodom predstavljanja rezultata istraživanja „Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene“. Istraživanje je nastalo u okviru programa „Koordinisanim djelovanjem do suzbijanja nasilja i dječjih brakova u romskoj i egipćanskoj zajednici“, koji sprovodi NVO Centar za romske inicijative u partnerstvu sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Na konferenciji predstavljene su i Smjernice za postupanje nadležnih institucija u slučajevima prepoznavanja i procesuiranja dječjih brakova i vanbračnih zajednica. Kroz jasno određene operativne postupke, koji su definisani Smjernicama, konkretizovane su zakonom definisane obaveze ovih institucija.

U uvodnom dijelu govorili su: državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Osama Makkawi Khogali,  šefica Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halacheva i izvršna koordinatorka NVO Centar za romske inicijative Fana Delija.

U radu konferencije, održane 23. februara u Podgorici, učestvovali su predstavnici/e relevantnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija.

 

LINK: Unicef Montenegro - galerija fotografija