četvrtak, 30 novembar 2017 16:35

Poslanica Nada Drobnjak na samitu „Žene političke liderke“

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvuje u radu Globalnog godišnjeg samita  organizacije „Žene političke liderke“ (WPL), od 28. do 30. novembra.u Rejkjaviku, Island

Samit koji WPL organizuje u saradnji sa Savjetom Žena svjetskih liderki (CWWL) te Parlamentom i Vladom Islanda, okupio je predsjednice i premijerke država, ministarke, parlamentarke i gradonačelnice iz cijelog svijeta.

Forum se održava pod motom „Mi to možemo“ i prilika je da svjetske liderke razmijene mišljenja o globalnim iztazovima, razmijene najbolje prakse u vezi s ostvarenjem rodne ravnopravnosti, kao i da učestvuju u političkom dijalogu koji odražava uticaj i budućnost žena liderki u cijelom svijetu.

U toku trodnevnog rada konferencije, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost učestvovala je na sljedećim sesijama: „Stop seksizmu –#metoo“; „Žene u mirovnim snagama“; „Svjetski poredak koji se mijenja?  Preispitivanje politika mira, bezbjednosti i odbrane“; „Put naprijed: Živjeti digitalno?“; „Mjesto žene je u politici“; „Praviti trgovinu, a ne rat“; „Od djevojčice do lidera - vodi kao djevojčica“; „Teznja ka rodnoj ravnopravnosti: tegoban posao“; „Kada investirate u djevojčice i žene, svi pobjeđuju“; „Island: globalni lider u rodnoj ravnopravnosti“; „Kako pretvoriti ciljeve održivog razvoja u stvarnost“.

Na otvaranju Konferencije, govorili su: predsjednik Islanda, Guđni Th. Jóhannesson, predsjednik Parlamenta (Althingi) Islanda, Steingrímur J Sigfusson, predsjednica WPL-a, Silvana Koch-Mehrin, predsjednik Vlade Islanda, Bjarni Benediktsson, kao i ministar vanjskih poslova Islanda, Guđlaugur Dór Dorđarson.

Specijalna gošća Konferencije bila je i prva demokratski izabrana predsjednica Islanda Vigdís Finnbogadóttir (1980-1996).