petak, 13 oktobar 2017 12:09

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost na sedmom Beogradskom bezbjednosnom forumu

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, učestvovala je u radu sedmog Beogradskog bezbjednosnog foruma „Izgradnja zajedničke budućnosti u doba neizvesnosti“, koji je održan od 11. do 13. oktobra 2017. godine, u Beogradu.

Forum je tradicionalno otvoren akademskim skupom pod nazivom „Evropska unija kao globalni krizni menadžer“, koji je usmjerio dijalog mladih i perspektivnih istraživača na ulogu EU u upravljanju krizama, ispitujući koliko su njeni civilni kapaciteti koordinisani i koliko je njihov uticaj vidljiv.

Tokom trodnevnog rada razmijenjena su mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim pitanjima između donosilaca odluka, predstavnika bezbjednosnih institucija, akademske zajednice i civilnog društva sa Balkana, ali i ostalih djelova Evrope i svijeta.  

Centralne teme skupa bile su budućnost Evropske unije i evropska perspektiva Balkana, odgovori na rastuću nejednakost i sveprisutniji populizam.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, govorila je na sesiji  „Žene Balkana za nove politike“ (u partnerstvu sa OEBS-om) u okviru panela pod nazivom „Izazovi nejednakosti i koraci naprijed“. U okviru ovog panela izlagale su: Alenka Bratušek, bivša premijerka Slovenije, dr Sanda Rašković Ivić, poslanica i bivša predsjednica Demokratske stranke Srbije, Edith Harxhi, izvršna direktorica Albanskog centra za politiku i Vildana Džekman, aktivistrkinja Fondacije CURE.

Na skupu su govorili: predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Kristijan Danijelson, zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler, ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine i druga značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači.

Skupu je prisustvovalo 700 učesnika, među kojima više od 120 govornika.

Pored ostalog, govoreno o upravljanju migracijama, ekonomskim uticajima, mekoj moći, kao i fenomenu post-istine i proksi ratovima, odnosu religije i bezbjednosti, e-upravi, uticaju žena na politiku na Balkanu, kao i takozvanih milenijaša.

Beogradski bezbjednosni forum pokrenut je 2011. godine  i rezultat je  inicijative tri organizacije civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradsko centra za bezbednosnu politiku