četvrtak, 05 decembar 2019 15:17

Održana 44. sjednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Razmotren Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je, na danas održanoj 44. sjednici, u skladu sa članom 137 stav 2  Poslovnika Skupštine Crne Gore, razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Ministarstvo kulture i Ministarstvo sporta i mladih.

Sjednici je, u svojstvu ovlašćenog predstavnika predlagača zakona, prisustvovao Bojan Paunović, generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija, sa saradnicima Jadrankom Rakočević, koordinatorkom u Direktoratu za državni budžet, kao i Radmilom Martinović i Brankom Nilevićem, samostalnim savjetnicima u Direktoratu za državni budžet.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava, iz nadležnosti Odbora: Nikola Janović, ministar sporta i mladih, sa saradnicama Tatjanom Bulatović, sekretarkom Ministarstva sporta, kao i Ljubicom Popović i Dijanom Džaković, samostalnim savjetnicama u Službi za opšte poslove i finansije u Ministarstvu sporta; dr Damir Šehović, ministar prosvjete, sa saradnicima Aleksandrom Mitrovićem, državnim sekretarom Ministarstva prosvjete i Milicom Mićunović iz PR službe Ministarstva; Aleksandar Bogdanović, ministar kulture, sa saradnicima Draženom Blažićem, državnim sekretarom u Ministarstvu kulture, Aleksandrom Dajkovićem, generalnim direktorom Direktorata za kulturnu baštinu i  Dragicom Milić, generalnom direktoricom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo; kao i Smiljana Prelević, sekretarka Ministarstva nauke.

Predstavnik Ministarstva finansija je obrazložio glavne principe kojim su se u Ministarstvu finansija rukovodili prilikom planiranja  budžeta za 2020. godinu, objasnio strukturu budžeta i istakao da su projektovani primici budžeta za 2020. godinu, u iznosu 2.578.920.533,32 €. Istakao je da je budžetom za 2020. godinu u svim budžetskim jedinicama, koje su u nadležnosti Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, došlo  do dodatnog izdvajanja u odnosu na tekuću godinu kao i da se sublimiranjem osnovnih karakteristika budžeta za narednu godinu očekuje nastavak ekonomskog rasta koji je procijenjen na 3,4% bruto BDP-a.

Nikola Janović, ministar sporta i mladih, izrazio je zadovoljstvo iznosom sredstava opredijeljenih za resor sporta i mladih , koji je za 2020. godinu uvećan za, oko, 17 %, u odnosu na tekuću godinu. Istakao je da je Crna Gora po pitanju novčanih nagrada za sportiste  postala vodeća država u regionu. U svom izlaganju se osvrnuo na aktivnosti unapređenja omladinske politike i oblasti sporta, s posebnim osvrtom na značaj projekta razvoja dječjeg sporta u Crnoj Gori.

Aleksandar Bogdanović, ministar kulture, izrazio je zadovoljstvo iznosom opredijeljenih sredstava za oblast kulture u Predlogu budžeta za 2020. godinu  i istakao da je budžet za oblast kulture, uvećan za oko 10% u odnosu na 2019. godinu. Takođe je istakao da je opredijeljeni iznos sredstava za oblast kulture najbolji pokazatelj posvećenosti obavezama i ulaganjima u kulturu, kao i velikog značaja koji ima kultura za Crnu Goru. Ministar Bogdanović je zrazio veliko zadovoljstvo zbog predviđenog, znatno većeg, ulaganja u oblast kinematografije, članstva Crne Gore u  potpornom fondu Savjeta Evrope za kinematografiju Eurimaž (Eurimages), kao i o povećanom ulaganju u kreativne industrije. Istakao je da su sve aktivnosti  Ministarstva usmjerene u pravcu valorizacije kulturne baštine radi prelaska  sa tradicionalnog na savremeni pristup zaštite kulturne baštine i njene valorizacije.

Sekretarka Ministarstva nauke Smiljana Prelević, istakla je da su budžetska sredstva za potrošačku jedinicu Ministarstvo nauke, u odnosu na tekuću godinu, uvećana za oko 17 %. Navela je da su u 2020. godini planirana i dodatna sredstva iz kapitalnog budžeta za razvojni projekat Naučno tehnološki park. Takođe, obrazložila je programe koji će se finansirati iz sredstava opredijeljenih budžetom za 2020. godinu, kao i stipendije za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori.

Dr Damir Šehović, ministar prosvjete, izrazio je zadovoljstvo što je Predlogom budžeta za 2020. godinu, za oblast prosvjete, predviđen rekordan iznos sredstava, koji će, kao takav, omogućiti nesmetano funkcionisanje sistema obrazovanja i realizaciju svih reformskih aktivnosti započetih 2017. godine. Takođe, istakao je da sredstva, koja su opredijeljena za oblast prosvjete, garantuju da će svaka od reformskih politika biti implementirana. Podsjetio je da budžet za 2020. godinu omogućava finansiranje dogovorenog povećanja zarada zaposlenima u prosvjeti, kao i nedavno dogovoreno povećanje zarada zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore. Posebno je istakao je da se ulazi u fazu najvećeg investiranja u oblast obrazovanja, do sada.

Tokom rasprave, članovi  Odbora su  zatražili pojašnjenje određenih budžetskih stavki od predstavnika resornih ministarstava, kao i od predstavnika predlagača zakona.

Nakon rasprave, Odbor je ocijenio prihvatljivim Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice iz oblasti prosvjete, nauke, kulture i sporta i uputiće Mišljenje Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, kao matičnom odboru za pomenuti predlog zakona.