četvrtak, 07 novembar 2019 11:32

Održan sastanak predsjednika Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sa ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, Radule Novović, danas se sastao sa Nj. E. Liu Đinom (Liu Jin), ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori. 

Sastanku su prisustvovali i Zhao Xin, šef Sektora za bilateralne poslove i Yan Jiaqi, ataše u Ambasadi NR Kine.

Na sastanku je bilo riječi o uspješnom završetku aktivnosti koja se odnosi na  finansijsku donaciju NR Kine, u iznosu od 50.000 eura, namijenjenu osnovnoj školi „Štampar Makarije“, iz Podgorice.

Ovu donaciju inicirao je predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović, tokom sastanaka sa delegacijom Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i zdravlje Svekineskog narodnog kongresa, na čelu sa predsjednikom Odbora Lijem Sjuejongom (Li Xueyong), tokom prošle godine.   

Pomenuti sastanci su organizovani sa ciljem unapređenja saradnje između parlamenata NR Kine i Crne Gore i pomenutih radnih tijela srodnih nadležnosti, naročito, u oblasti obrazovanja.

Jedan od konkretnih rezultata tih razgovora, svakako je i ova vrijedna donacija.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore Radule Novović je zahvalio na donaciji i istakao da realizacija ove aktivnosti predstavlja značajnu podršku razvoju bilateralnih odnosa dvije države, kao i razvoju obrazovanja u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu činjenicu da škola „Štampar Makarije“ postiže zapažene rezultate na državnom nivou, a po broju učenika koji je pohađaju, smatra se najbrojnijom u Crnoj Gori.

Ambasador Liu Đin (Liu Jin) je istakao da se odnosi među državama temelje na odnosima među ljudima, bez obzira na to kojim se poslom bave. Ova donacija je pokazatelj prijateljstva i potvrda kontinuiteta dobrih odnosa između naše dvije države, koje veliku pažnju posvećuju tradiciji, porodici i mladima, kao i znak poštovanja prema Crnoj Gori, u čijoj je tradiciji da cijeni obrazovanje.