utorak, 05 novembar 2019 15:52

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport učestvovao na radionici ,,Jačanje nadzorne funkcije Skupštine Crne Gore“

Radionica organizovana sa ciljem podsticanja trenutnih nadzornih mehanizama Skupštine i analitičkog razmatranja potencijalnog uvođenja novih mehanizama

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović, učestvovao je, u radionici, na temu ,,Jačanje nadzorne funkcije Skupštine Crne Gore“, koju je, u Podgorici,  organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Takođe, u radionici su učestvovali predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Predrag Sekulić, kao i članovi Odbora Ana Nikolić i Filip Vuković.

Radionica je organizovana sa ciljem podsticanja unapređenja trenutnih nadzornih mehanizama Skupštine Crne Gore i analitičkog razmatranja potencijalnog uvođenja novih mehanizama, pri čemu je posebna pažnja posvećena  funkciji skupštinskih odbora.

Dr Fotis Fitsilis, ekspert u oblasti istraživanja nadzorne funkcija parlamenata, predstavio je napredne koncepte parlamentarnog nadzora kao što su: finansijska kontrola kroz finansijsku službu Skupštine, kontrola procesa pregovaranja sa Evropskom unijom i sprovođenje nadzora nakon donošenja zakona.

Takođe, na radionici je bilo riječi o inovativnim metodama obrade naučnih podataka, kao što su povezani otvoreni podaci (Linked Open Data) i crowdsourcing, u cilju poboljšanja parlamentarne procedure u digitalnom smislu. Na kraju, razmotreni su trendovi u organizacionim promjenama koji utiču na kontrolnu funkciju, kao što je proces digitalizacije i digitalizacija informacija, i istaknut je značaj digitalne transformacije za proceduralne i institucionalne promjene.