četvrtak, 24 oktobar 2019 15:33

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport učestvovao na konferenciji „Sinergija – ključ uspjeha regiona“

Budva, 24-25. oktobar 2019. godine 

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović, na poziv Privredne komore Crne Gore, učestvovao je na Konferenciji o ekonomiji Montenegro 2019, koju Komora, u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, organizuje 24. i 25. oktobra 2019. godine, u hotelu Splendid, u Budvi.

Privredna komora Crne Gore, od 2010. godine, u saradnji sa Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana, organizuje međunarodnu Konferenciju o ekonomiji, koja je prepoznata kao izuzetno važan ekonomski događaj u Regionu, kako sa aspekta aktuelnosti tema koje pokreće sa učesnicima na najvišem nivou, tako i mogućnosti poslovnog povezivanja, kao dodatne vrijednosti, koju ovaj događaj pruža. Konferencija je organizovana sa ciljem da se, u okviru glavne teme „Sinergija – ključ uspjeha Regiona”, pokrene diskusija i razmotre pitanja, koja su važna za ekonomsku budućnost  ovih prostora.

Ovaj veliki regionalni skup o ekonomiji otvorili su predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Duško Marković i predsjednik Privredne komore Crne Gore, gospodin Vlastimir Golubović, a nakon njih učesnicima se, takođe, obratio zamjenik generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Ulrik Vestergaard Knudsen.

Prvog radnog dana organizovana su četiri panela na sljedeće teme: „Zelena ekonomija i održivi razvoj“, „Energetika na Balkanu – stanje i budućnost“, „Turizam kao zajednički proizvod regiona“ i „Globalni izazovi vodnog stresa u 21. vijeku“, a učešće na panelima uzeli su potpredsjednici vlada i ministri zemalja Regiona, privrednici, predstavnici naučne i stručne javnosti i drugi.

O zelenoj ekonomiji i održivom razvoju govorili su potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, ministar životne sredine i prostornog planiranja Slovenije Simon Zajc, osnivač i izvršna direktorka Cirkularne promjene Ljubljana-Brisel-Beč-Kjoto Ladeja Godina Košir, globalni direktor Platforme za akceleraciju cirkularne ekonomije WEF David McGinty i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gasparikova.

 

Na temu „Energetika na Balkanu – stanje i budućnost“ govorila je ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Kocho Angjushev, ministar za ekonomski razvoj Kosova Valdrin Lluka, direktor kompanije TERNA Crna Gora-Italija Gianluca Vettese, član uprave CROPEX-Hrvatska Ivica Toljan i izvršni direktor Elektroprivede Crne Gore Igor Noveljić.

Turizam kao zajednički proizvod regiona bio je u fokusu panelista: ministra održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Pavla Radulovića, te potpredsjednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, Regionalnog savjeta za saradnju i, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, predsjednika Odbora direktora Azmont Investments Ahmeta Erentoka i direktorice slovenačkog Provobisa Darje Radić.

Završna panel diskusija prvog dana Konferencije odnosila se na globalne izazove vodnog stresa u 21. vijeku, a na predmetnu temu govorili su: Goran Jevrić, direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, Francesco Fiorillo, profesor Univerziteta italijanske pokrajine Samnija, Vladimir Taušanović, potpredsjednik Međunarodnog udruženja vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav, Gerardo Ventafridda, ekspert Acquedotto Pugliese i Milan Bulatović, predsjednik Udruženja vodovoda Crne Gore.

Drugi dan Konferencije o ekonomiji obilježiće panel diskusije o saobraćajnoj infrastrukturi kao pokazatelju (ne)razvijenosti regiona, obrazovanju, zapošljavanju i demografskim trendovima, te digitalizaciji i inovacijama kao razvojnoj šansi, a planirano je da o ovim temama govore: Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i energetike, Saša Dalipagić, zamjenik ministra za komunikacije i zamjenik ministra za komunikacije i saobraćaja Bosne i Hercegovine, Alain Baron, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice i Bojan Rosi, dekan Fakulteta za logistiku Celje Univerziteta u Mariboru.

O obrazovanju, zapošljavanju i demografskim trendovima govoriće Damir Šehović, crnogorski ministar prosvjete, kao i njegove kolege iz Albanije i Republike Sjeverna Makedonija Besa Shahini i Аrber Ademi, te profesori ekonomskih fakulteta u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani Dejan Šoškić, Ljubo Jurčić, (koji je i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista), te Janez Malačić.

Tema „Digitalizacija i inovacije kao razvojna šansa“, biće u fokusu učesnika završnog panela Konferencije. Govoriće Sanja Damjanović, ministarka nauke u Vladi Crne Gore, Muzafer Shala, ministar inovacija i preduzetništva u Vladi Kosova, Marko Čadež, predsjednik Komiteta za digitalizaciju EUROCHAMBRES, Vladan Tabaš, direktor i osnivač ČIKOM doo iz Podgorice, kao i Igor Zorko, osnivač slovenačkog ZZI doo.

Neophodno je posebno istaći da je Konferencija, kroz partnerstvo sa njemačkim Komitetom za ekonomske odnose sa istokom, dobila svoje mjesto i u Završnoj deklaraciji šefova vlada Zapadnog Balkana 2014. godine u Berlinu, kada je i zvanično  zavrijedila status najznačajnijeg ekonomskog skupa u regionu, a Zaključke Konferencije predstaviće Saša Popović, profesor na Univerzitetu Crne Gore.