petak, 15 jun 2018 15:59

Održana 16. sjednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport

Tema: „Upotreba ICT u obrazovanju: dokle smo stigli i kuda idemo?”

Obrazovanje ne smije da poklekne pred digitalizacijom, već da joj se prilagodi - jedna je od brojnih poruka sa sjednice

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je danas održao tematsku sjednicu posvećenu upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju.

Sjednici su, pored članova Odbora, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva javne uprave, obrazovnih ustanova iz različitih nivoa sistema obrazovanja i značajnih institucija iz oblasti prosvjete i obrazovanja.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Radule Novović, u uvodnom izlaganju, je istakao da je Crna Gora odavno prepoznala značaj informaciono-komunikacionih tehnologija za ukupan razvoj države i da je pitanje njihovog razvoja i inkorporiranja u svakodnevni život i rad postavljeno kao imperativ i uzdignuto na nivo prioriteta. Podsjetio je da je sistem obrazovanja u Crnoj Gori doživio značajan nivo informatizacije u prethodnom periodu, kao i da su moderne tehnologije postale sastavni dio nastave u crnogorskim školama.

Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore dr Damir Šehović je u uvodnom izlaganju istakao da je digitalizacija u obrazovanju aktuelna tema koja će, kako vrijeme odmiče, biti sve aktuelnija i zaokupljaće pažnju. Istakao je da da se u Crnoj Gori, na tom polju, prave prvi, ali, krupni koraci, jer postoji svijest da nije u pitanju stvar opredjeljenja, već nemanja izbora, jer, ukoliko želimo da budemo konkurentni među savremenim obrazovnim sistemima, moramo ići ruku pod ruku sa njima, moramo pratiti sve aktuelne trendove, a digitalizacija u obrazovanju je realnost. Govorio je o značaju mijenjanja svijesti o značaju digitalizacije, podizanju kvaliteta informatičke opreme, potrebi otvaranja prostora za korišćenje digitalnih materijala, potrebi ozbiljnog rada na edukaciji i projektima iz ove oblasti u koje je uključeno Ministarstvo prosvjete, uz poruku da obrazovanje ne smije da poklekne pred digitalizacijom već da joj se prilagodi.

Državni sekretar Ministarstva javne uprave Dejan Abazović, u uvodnom izlaganju je ukazao na činjenicu da ne postoji oblast ljudske djelatnosti i realizacije poslovnog cilja koji se mogu lako realizovati bez upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija. Govorio je o neophodnosti pravljenja iskoraka i značaju spremnosti na mijenjanje u kontinuitetu, kao i o planovima Ministarstva javne uprave da se svakom građaninu obezbijedi njegov digitalni identitet, u najskorijem periodu.

Na sjednici su o predmetnoj temi govorili: članovi Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Branka Tanasijević i Bogdan Fatić, predstavnici Zavoda za školstvo Vesna Bulatović i Radoje Novović, profesorica informatike u OŠ „Štampar Makarije” iz Podgorice Biljana Popović, direktorica Britanskog Savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj, direktorica Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović, predstavnica Univerziteta Donja Gorica prof. dr Maja Drakić-Grgur, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović” iz Podgorice Zoja Bojanić Lalović i direktor OŠ „Aleksa Đilas Bećo” iz Mojkovca Veselin Bulatović.

Kao glavna poruka sa sjednice bi se mogla izdvojiti da cilj informaciono- komunikacionih tehnologija nije da se izučavaju i koriste u usko specijalizovanim ICT predmetima, već i u nastavi svih ostalih predmeta, jer se teži društvu obrazovanih, fleksibilnih i kreativnih ljudi koji moraju imati mogućnost da se obrazuju i uče tokom cijelog života. Razvoj ICT u obrazovanju, u Crnoj Gori, omogućiće pripremu učenika da aktivno učestvuju u svijetu koji se mijenja zajedno sa novim tehnologijama.