srijeda, 27 jun 2018 20:17

Održana konferencija povodom početka projekta „Podrška javnim medijskim servisima na Zapadnom Balkanu“

Tirana, 26 - 27. jun 2018. godine

Dvodnevna konferencija održana u Tirani, povodom početka projekta „Podrška javnim medijskim servisima u zemljama Zapadnog Balkana“, imala je za cilj davanje doprinosa reformama i profesionalnom razvoju javnih medijskih servisa u zemljama Zapadnog Balkana. Navedeni projekat biće implementiran u periodu od 1. februara 2018. godine do 31. jula 2020. godine a sastoji se iz tri komponente usmjerene na: obezbjeđivanje političke i finansijske nezavisnosti javnih servisa, dostizanje njihovih najboljih profesionalnih standarda i unapređenje programskih sadržaja kroz saradnju i podsticanje pluralističkog, nezavisnog i vjerodostojnog programskog sadržaja.

Korisnici projekta su šest javnih medijskih servisa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji, parlamentarna tijela nadležna za oblast medija, regulatorne agencije, kao i upravna tijela medijskih servisa. Evropska komisija je sprovođenje ovog projekta dodijelila Konzorcijumu koji predvodi Međunarodna federacija novinara zajedno sa Evropskom zajednicom emitera (EBU), Evropskom federacijom novinara, Javnim medijskim servisom Austrije (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom i Uredom Evrovizijske razmjene za jugoistočnu Evropu.

Na kraju dvodnevnog skupa, predstavnici javnih medijskih servisa iz zemalja regiona potpisali su Memorandum o tehničkoj podršci javnim medijskim servisima.

Učesnike skupa, takođe, pozdravila je i ambasadorka EU u Albaniji Romana Vlahotin, koja je istakla značaj demokratizacije i unapređenja rada javnih medijskih  servisa.

Skup je pratila Služba Seketarijata Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu.