srijeda, 22 februar 2017 15:12

Poslanici Nikolić i Škrelja učestvovali na Samitu Odbora za vanjske poslove Evrope i Balkana

Učesnici Samita potpisali Zajedničku izjavu o važnosti jasne perspektive integracije zemalja Balkana u Evropsku uniju - kao garanta mira, stabilnosti i napretka regiona.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Andrija Nikolić i član Odbora, Luiđ Škrelja, na poziv predsjednika Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Kosova, Elmia Rečice, učestvovali su na Samitu odbora za vanjske poslove Evrope i Balkana, koji je održan u periodu od 19. do 21. februara u Prištini. Skup je bio posvećen perspektivama proširenja EU, regionalnoj saradnji, migrantskoj i izbjegličkoj krizi, te borbi protiv terorizma i radikalizma u regionu.

Na samitu su pored predstavnika sedamnaest evropskih parlamenata učestvovali i predsjednici Republike - Parlamenta i Vlade Kosova, Hašim Tači, Kadri Veseli, Isa Mustafa, te brojni ministri iz kosovske Vlade. Panelisti su se zajedničkom izjavom na kraju Samita, saglasili da je integracija zemalja Zapadnog Balkana, najbolja garancija mira stabilnosti i napretka regiona.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić imao je odvojeni sastanak sa domaćinom Samita, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Republike Kosova Elmiom Rečicom. Tom prilikom, Nikolić je izrazio očekivanje da će pitanje demarkacije državne granice između Crne Gore i Republike Kosova uskoro biti riješeno u kosovskom parlamentu, uz ocjenu da je crnogorska strana svojim konstruktivnim stavom, promišljenim djelovanjem i izbjegavanjem direktnog uključivanja u javnu debatu, uspjela u namjeri da ne doprinese daljem produbljivanju političkih tenzija na Kosovu. Prema riječima Rečice, kosovska Vlada ne vidi ništa sporno u pogledu razgraničenja sa Crnom Gorom, a kako navodi, u toku je intenzivan dijalog kako bi se to pitanje što prije našlo u Parlamentu Kosova.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se u Ambasadi Crne Gore u Prištini sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore. Predsjednik Nikolić, informisao je prisutne da je neophodno što prije formirati Koordinacioni odbor, koji bi bio jedinstvena adresa svih crnogorskih iseljeničkih organizacija na Kosovu. Nikolić i Škrelja obavijestili su predstavnike iseljenika da bi se formiranjem jednog takvog tijela, uz logistiku Savjeta za saradnju sa iseljenicima, crnogorske ambasade i Vlade Kosova, ubrzao proces zvaničnog ustavnog priznanja crnogorske manjine u Republici Kosovo, čime bi se preko izabranih predstavnika Crnogoraca, obezbijedili uslovi za njihovo učešće u političkim i društvenim procesima na Kosovu.

Sastanak predstavnika Odbora sa iseljenicima organizovali su ambasador Crne Gore u Republici Kosovo Nj.E. Ferhat Dinoša i prvi sekretar u crnogorskoj ambasadi u Prištini, Skender Šarkinović.