četvrtak, 16 februar 2017 16:27

Održan radni sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa rezidentnim diplomatskim predstavnicima NATO država

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održao je radni sastanak sa rezidentnim diplomatskim predstavnicima NATO država, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, kao i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović.

Predsjednik Skupštine iskazao je posebnu zahvalnost članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, koji su u saradnji sa Ambasadom Mađarske, kao kontakt ambasadom, organizovali današnji susret.

Uz konstataciju da smo na korak od članstva u NATO, predsjednik Brajović je kazao da za ostvarivanje ovog ključnog spoljnopolitičkog cilja nijesu zaslužni samo državni organi Crne Gore koji su posvećeno radili na dostizanju standarda i ispunjavanju neophodnih kriterijuma, već i države članice NATO, koje Crnoj Gori pružaju konstantnu podršku i ohrabrenje na tom putu.

- Svi zajedno moramo učiniti i taj posljednji napor kako bi u korist svih naših država zaokružili ovo važno pitanje, kazao je predsjednik Skupštine.

On je naglasio da će se ova tačka naći bez odlaganja na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, odmah nakon što Protokol o pristupanju Crne Gore bude ratifikovan u svim državama članicama NATO-a.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, zahvalio je ambasadorima NATO država što su prepoznali važnost inicijative Odbora za održavanje zajedničkog sastanka, uz ocjenu da u Skupštini postoji jasna većina koja podržava članstvo Crne Gore u NATO, u kojoj su predstavnici vlasti, ali i neke partije iz opozicije.

- Mi strpljivo i posvećeno radimo na tome da se taj istorijski dan, koji će zaokružiti državnu nezavisnost Crne Gore i ojačati našu, i stabilnost regiona, dogodi što prije,  kazao je Nikolić.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo dinamikom odvijanja procesa ratifikacije i istakao činjenicu da samo još četiri države treba da ratifikuju pristupni protokol, a da nakon toga Odbor i Skupština spremno dočekuju obavezu koja će ubrzo biti na dnevnom redu.

- Apsolutno smo uvjereni da ćemo uskoro tu odluku, na temelju Ustava donijeti u ovom visokom i uvaženom domu, kazao je Nikolić.

Video:

Izjave sa pres konferencije na kojoj su govorili predsjednik Odbora Andrija Nikolić, ambasador Mađarske Nj.E. Kristijan Poša i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović

Video materjal (press pokrivalice)