četvrtak, 17 oktobar 2019 15:35

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Kube

Tradicionalno prijateljske odnose Crne Gore i Kube iz vremena SFRJ potrebno je unaprijediti kroz intenziviranje parlamentarne saradnje, zajednička je ocjena predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i zamjenice ministra vanjskih poslova Republike Kube Ane Terezite Gonzales Fargo, na održanom sastanku u okviru prve zvanične posjete Crnoj Gori od uspostavljanja. diplomatskih odnosa

Predsjednik Odbora je upoznao viceministarku Kube sa dostignućima Crne Gore na vanjskopolitičkom planu u pogledu dostignutog NATO članstva i ostvarenih rezultata u procesu evropskih integracija.

Ističući važnost parlamentarnih odnosa i doprinos kojeg izabrani predstavnici građana mogu dati sveukupnoj međudržavnoj saradnji, Nikolić i Fargo su se saglasili da bi obostrano formiranje parlamentarne grupe prijateljstva doprinijelo unapređenju bilateralnih odnosa.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o intenziviranju ekonomske saradnje, a kao posebne prioritetne oblasti definisali su turizam, kulturu i energetiku.

Na sastanku je takođe bilo riječi o tekućim političkim i bezbjednosnim izazovima u svijetu, te normalizaciji ekonomske saradnje Kube i SAD-a, uz nadu da će biti postignut napredak u međusobnim odnosima.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Kube u Crnoj Gori sa sjedištem u Beogradu, Nj.E. Gustavo Trista del Todo.