srijeda, 16 oktobar 2019 10:23

Završena posjeta Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Republici Letoniji

Republika Letonija će snažno podržati reformske napore Crne Gore na putu učlanjenja u Evropsku uniju, ključna je poruka sa zvaničnih sastanaka koje je delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike održala tokom posjete Republici Letoniji.


Tokom dvodnevne posjete Rigi, delegacija Odbora koju su činili predsjednik Odbora Andrija Nikolić i član Odbora Luiđ Škrelja, sastala se sa potpredsjednicom Parlamenta Letonije, predsjednicima Odbora za vanjske i evropske poslove, te predsjednikom Odbora za odbranu, unutrašnje poslove i prevenciju korupcije, kao i parlamentarnim sekretarima Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Letonije.

Za integracionu perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana od krucijalne važnosti je snažnije političko, ekspertsko i finansijsko prisustvo Evropske unije u regionu, saopštio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić. Nikolić je kazao da zajedničke vrijednosti i predanost miru i globalnoj bezbjednosti treba da posluže daljem produbljivanju veza Republike Letonije i Crne Gore.

Potpredsjednica Parlamenta Letonije Inete Libina-Regnere poručila je tokom sastanka sa crnogorskom parlamentarnom delegacijom da Letonija želi da vidi Crnu Goru u Evropskoj uniji u što skorijoj budućnosti, i izrazila otvorenu spremnost za pružanje ekspertske pomoći i razmjenu iskustava u oblastima koje su od interesa za Crnu Goru.

Na sastanku sa domaćinom posjete, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Letonije Rihardsom Kolsom, saopšteno je da su Crna Gora i Letonija, kao male države sa brojnim sličnostima u pogledu istorijskih izazova, pored formalnog savezništva u NATO, izgradile odnos snažnog prijateljstva. Ocijenjeno je da boljem povezivanju dvije države može doprinijeti parlamentarna diplomatija, posredstvom koje treba otvoriti pitanja o saradnji u ekonomiji, kulturi, informacionim tehnologijama i obrazovanju. Posebnu pažnju na sastanku, letonska strana je posvetila temi potencijalnog uspostavljanja direktne avio linije između Rige i Tivta, sa ciljem da turisti iz Letonije počnu masovnije da dolaze u Crnu Goru.

Poslanici dva parlamenta razmijenili su mišljenja i o situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i globalnoj politici, sa akcentom na hibridno ratovanje i dezinformisanje.