četvrtak, 03 oktobar 2019 16:24

Održan sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa delegacijom Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije

Slovenija u Crnoj Gori ima pouzdanog prijatelja na Zapadnom Balkanu, a za Crnu Goru ona predstavlja odgovornog partnera sa pojačanim senzibilitetom za izazove regiona, ocjena je predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića sa sastanka sa delegacijom Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije koju tokom zvanične posjete Crnoj Gori predvodi predsjednik Odbora Matjaž Nemec. 

Iskazujući čvrstu podršku i opredijeljenost Republike Slovenije za evropski put zemalja Zapadnog Balkana, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije Matjaž Nemec naglasio je da Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Nemec je takođe naglasio važnost Slovenije ističući da ova zemlja predstavlja najkredibilnijeg sagovornika unutar Evropske unije kada su pitanja Zapadnog Balkana na dnevnom redu. 

Na sastanku je bilo riječi i o daljem jačanju već uspostavljene i kvalitetne parlamentarne saradnje, te je s tim u vezi razgovarano o mogućnosti uspostavljanja saradnje na nivou odbora za vanjske poslove u formatu trilaterale. 

Pored predsjednika Odbora Andrije Nikolića, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora: Nada Drobnjak, Miloš Nikolić, Jovan Vučurović i Miodrag Lekić. 

Delegacija slovenačkog parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku koju čine predsjednik Odbora Matjaž Nemec, potpredsjednica Odbora Monika Gregorčič i član Nik Prebil boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića.