utorak, 17 septembar 2019 14:03

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i novoimenovanog ambasadora Republike Slovenije

U trenutku kad se Evropska unija suočava sa unutrašnjim izazovima, za Crnu Goru je od velike važnosti podrška onih država članica koje pravilno razumiju situaciju u regionu Zapadnog Balkana, a Slovenija je jedna od njih, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori Nj.E. Gregorom Preskerom.

Zbog toga je, prema riječima Nikolića, Crna Gora veoma zahvalna za političku, ekspertsku i tehničku podršku koju Slovenija konstantno pruža integracionim procesima naše države.

Slovenački ambasador u Crnoj Gori je ocijenio da dvije države njeguju prijateljske odnose, nemaju otvorenih pitanja, kvalitetno sarađuju u brojnim oblastima, te da je od obnove nezavisnosti Crna Gora ostvarila značajan napredak i da predstavlja uspješan primjer u regionu. Podsjetio je takođe, na dosadašnji doprinos slovenačkih eksperata u Crnoj Gori, kao i na projekte realizovane kroz razvojnu saradnju i predložio dalje intenziviranje bilateralne saradnje kroz instrument „TAIEX“.

Na sastanku je takođe bilo riječi o predstojećoj posjeti Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije, na čelu sa predsjednikom Odbora Matjažom Nemecom, koja se realizuje na poziv predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da će ova posjeta biti odlična prilika za razmjenu iskustava i dobrih praksi, kao i upoznavanje slovenačkih poslanika sa naporima koje Crna Gora ostvaruje na svom evropskom putu.