četvrtak, 04 jul 2019 16:25

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i ambasadora Irske

Irska snažno zagovara članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i vjeruje da će rukovodstvo evropskih institucija zadržati afirmativan stav prema politici proširenja, kazao je nerezidentni ambasador Irske Nj.E. Pet Keli (Pat Kelly) na današnjem sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

Nikolić je pozdravio ocjenu ambasadora Kelija da je realno za očekivati da Crna Gora postane članica evropske porodice sredinom naredne decenije, kao i činjenicu da Irska tradicionalno podržava princip regate.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za unapređenje bilateralne saradnje Crne Gore i Irske i izrazili očekivanje da će u narednom periodu doći do razmjene posjeta najviših državnih zvaničnika dvije države.

Iskazano je i obostrano interesovanje za intenziviranje parlamentarne saradnje na nivou radnih tijela nadležnih za vanjske poslove.

Nikolić i Keli razmijenili su mišljenja i o aktuelnom političkom trenutku u Evropskoj uniji, kao i perspektivi proširenja država Zapadnog Balkana. Sagovornici su se saglasili da proces proširenja može i treba da se odvija paralelno sa procesom unutrašnje reforme Evropske unije.

Na kraju oproštajne posjete ambasadora Irske, predsjednik Odbora izrazio je zahvalnost ambasadoru na njegovom konstruktivnom doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Crne Gore i Irske.