petak, 31 maj 2019 15:03

Održan sastanak članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa delegacijom grada Vodnjana i predsjednikom Društva perojskih Crnogoraca

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike dr Dragutin Papović i Miloš Nikolić sastali su se danas sa delegacijom grada Vodnjana, predvođenom gradonačelnikom Klaudiom Vitasovićem i predsjednikom Društva perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, Miodragom Popovićem.

Član Odbora dr Dragutin Papović istakao je da su iseljenici iz Crne Gore u Peroju, kao predstavnici najstarije crnogorske enklave na svijetu, koja preko tri ipo vijeka istrajno čuva crnogorski etnički i kulturni identitet daleko od svoje matice, svijetli primjer kojim se Crna Gora ponosi.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović naglasio je da se Crnogorci iz Peroja mogu pohvaliti kontinuitetom svog trajanja, upravo zahvaljujući izuzetnoj posvećenosti očuvanju svog etničkog korijena. Vitasović je napomenuo da Grad Vodnjan predstavlja primjer suživota različitih etničkih zajednica, ističući da je upravo to i odlika države Crne Gore.

Član Odbora Miloš Nikolić ističući da je svojevrsan podvig trajanje crnogorske zajednice u Peroju, naglasio je da je to ujedno potvrda posvećenosti i ljubavi prema zemlji svog porijekla, Crnoj Gori, ali i isto tako i pokazatelj odgovornog odnosa i poštovanja prema Republici Hrvatskoj, državi u kojoj žive i ostvaruju svoje lične, porodične i profesionalne ambicije.

Predsjednik Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” Miodrag Popović kazao je da je oduvijek povezanost ove zajednice sa maticom bila toliko jaka da je kroz vrijeme uspješno odolijevala raznim izazovima i kretanjima sa kojima se neizbježno suočava svaka iseljenička zajednica.

Popović je na sastanku uputio poziv članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike za prisustvo obilježavanju značajnog jubileja, godišnjice dolaska prvih iseljenika iz Crne Gore u Peroj, davne 1657.godine.