četvrtak, 19 januar 2017 15:40

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić primio ambasadora Republike Albanije Ernala Filja

Odnosi Crne Gore i Republike Albanije tradicionalno su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića sa ambasadorom Republike Albanije NJ.E. Ernalom Filjom.

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić istakao je da se odnosi dvije zemlje kontinuirano unapređuju kroz uzajamno poštovanje i stalnu nadogradnju političkih, ekonomskih, bezbjednosnih, kulturnih i naučnih kontakata.

Predsjednik Nikolić istakao je da snažan impuls odnosima dvije države daju zajednički evropski i evroatlantski ciljevi, ali i saradnja u okviru regionalnih inicijativa.

Predsjednik Nikolić izrazio je institucionalnu i ličnu zahvalnost parlamentu Republike Albanije, koji je među prvim ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, uz napomenu da strateške integracione ciljeve, ulazak u Evropsku uniju i NATO, nije moguće ostvariti bez promišljanja spoljne politike u regionalnom kontekstu.

Predsjednik Odbora izrazio je očekivanje da će se u narednom periodu riješiti i pitanja koja se tiču Ugovora o granici između Crne Gore i Republike Albanije, kao i pitanje autentičnog predstavljanja crnogorske manjine u Državnom komitetu za manjine.

Predsjednik Odbora napomenuo je da poseban doprinos daljoj emancipaciji crnogorskog društva daju manjinski narodi i tom prilikom podsjetio na značaj Albanaca u Crnoj Gori, koji su prema njegovim riječima, i nakon posljednjih izbora prepoznali interes da budu dio izvršne vlasti i na taj način izabrali najbolji put da promovišu svoje, ali i interese Crne Gore .

Ambasador Republike Albanije u Crnoj Gori Nj.E. Ernal Filjo istakao je da dvije zemlje imaju dobre odnose o čemu svjedoče mnogobrojne uzajamne posjete na najvišem nivou, uz napomenu da se odnosi svakodnevno unapređuju kroz kontinuiranu saradnju.

Ambasador Republike Albanije Nj.E. Ernal Filjo, posebno se zahvalio predsjedniku Odbora Nikoliću na promišljenoj politici Crne Gore koja je očuvala multietnički sklad kroz dobru saradnju sa predstavnicima manjinskih naroda posebno kroz njihovo uključivanje i aktivnu participaciju na svim nivoima vlasti.

Ambasador Republike Albanije Nj. E. Ernal Filjo je najavio skoro rješavanje pitanja, razgraničenja dvije zemlje i autentičnog predstavljanja crnogorske manjine u Državnom komitetu za manjine pri Savjetu ministara Republike Albanije.

Na sastanku bilo je riječi i o planiranoj posjeti delegacije Odbora za vanjsku politiku parlamenta Republike Albanije, Odboru za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Uz ocjenu da je parlamentarna saradnja temelj ukupnih odnosa dvije zemlje, sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti kontinuiranu razmjenu informacija i iskustava, posebno zvaničnom komunikacijom, koja je najbolji preduslov za jačanje bilateralnih odnosa.