ponedjeljak, 04 mart 2019 15:26

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i ambasadorke Republike Turske

Crna Gora i Turska imaju jedinstvene odnose i odličnu saradnju na političkom i ekonomskom nivou, koja se kontinuirano unapređuje, istaknuto je na sastanku predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i ambasadorke Republike Turske u Crnoj Gori Nj. E. Songul Ozan (Songül Ozan).

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić izrazio je zahvalnost na snažnoj podršci Turske tokom pristupanja NATO, te pozdravio značajne projekte koje je turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) realizovala u Crnoj Gori. Iskazao je zadovoljstvo pojačanom  zainteresovanošću turskih kompanija za investiranje u našu državu, kao i sve većim brojem firmi koje osnivaju turski državljani.

Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Nj. E. Songul Ozan je ocijenila da Crna Gora, kao država članica NATO, koja najbrže napreduje ka Evropskoj uniji i njeguje multietnički sklad, predstavlja dobar primjer za države regiona.

Uz saglasnost o potrebi daljeg intenziviranja parlamentarne saradnje, Ozan i Nikolić su se osvrnuli na veoma uspješnu posjetu Odbora za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Crnoj Gori, te razgovarali o uzvratnoj posjeti crnogorskog Parlamenta.

Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da brojni iseljenici iz Crne Gore nastanjeni u Republici Turskoj predstavljaju najznačajniji most saradnje između dvije države, te da je od velike važnosti što je dijaspora iz Crne Gore formalizovala svoje djelovanje kroz rad velikog broja udruženja iseljenika.