četvrtak, 31 januar 2019 16:00

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održao sastanak sa ambasadorima država članica EU

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održao je sastanak sa ambasadorima država članica Evropske unije u Crnoj Gori, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Pozdravljajući prisutne na početku sastanka, predsjednik Brajović je iskazao zahvalnost diplomatskim predstavnicima na svemu učinjenom u prethodnoj godini, na profesionalnom odnosu i korektnom praćenju situacije u Crnoj Gori.

 – Vaša podrška, sugestije i mišljenje iskazano kroz izvještaje su presudni za kreiranje stava o dešavanjima u našoj zemlji i podršci vaših država Crnoj Gori u procesu evropske integracije, zaključio je Brajović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić obavijestio je diplomatske predstavnike da će Crna Gora 15. i 16. aprila biti domaćin međunarodnog skupa: „Parlamenta mladih zemalja EU i Zapadnog Balkana“.

Prema riječima Nikolića, ideja je da zemlje regiona i zemlje članice EU predlože po dva poslanika, jednog iz vlasti i jednog iz opozicije, sa zamišljenom, ali fleksibilnom starosnom granicom do 35 godina, te da se u crnogorskom Parlamentu otvori debata o perspektivi politike proširenja u kontekstu predstojećih izbora za Evropski parlament i razmotri uloga obrazovanja kao jednog od ključnih faktora demokratskog i ekonomskog razvoja.

Diplomatski predstavnici koji su prisustvovali današnjem sastanku pozdravili su ideju organizovanja konferencije koja bi okupila mlade parlamentarce iz država članica EU i Zapadnog Balkana, te izrazili spremnost da pruže logističku i drugu vrstu pomoći u realizaciji ovog, kako su ocijenili, izuzetno važnog događaja.

Sastanak koji je organizovan na inicijativu predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predstavljao je takođe priliku za razmjenu mišljenja o učinjenom u integracionom procesu u prethodnoj godini.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora: Luiđ Škrelja, dr Dragutin Papović, Miloš Nikolić i Miodrag Lekić.