ponedjeljak, 19 novembar 2018 17:15

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i predsjednika Svjetskog kongresa Ukrajinaca

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić primio je danas predsjednika Svjetskog kongresa Ukrajinaca Eugena Čolija (Eugene Czolij).

Predsjednik Svjetskog kongresa Ukrajinaca upoznao je predsjednika Odbora Nikolića sa organizacijom kojom predsjedava, ističući da ista predstavlja interese preko 20 miliona Ukrajinaca u dijaspori. Među ključnim ciljevima Svjetskog kongresa Ukrajinaca izdvajaju se podrška teritorijalnom integritetu i ekonomskom prosperitetu Ukrajine i očuvanje nacionalnog identiteta ukrajinskog naroda širom svijeta. Čolij je predstavio aktuelnu situaciju u Ukrajini, kao i njenu vanjskopolitičku poziciju, uz poseban osvrt na ukrajinsku krizu, kao i evroatlantske aspiracije ove države.

U pogledu ukrajinske krize, pozicija, stavovi i napori Crne Gore su jasni i principijelni, naglasio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Crna Gora kao NATO članica i zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pridruživanja EU, u kontekstu ukrajinske krize zastupa stavove koji su uskladu sa vanjskom politikom i vrijednostima Unije, kazao je Nikolić.

Zajednički je ukazano na važnost uspostavljanja intenzivnijih kontakata na parlamentarnom nivou, što je preduslov za bolje međusobno razumijevanje i unapređenje međudržavnih odnosa.