srijeda, 14 novembar 2018 15:28

Održan susret Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i poslanika njemačkog Bundestaga Josipa Juratovića

Predsjednik i članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastali su se danas sa poslanikom njemačkog Bundestaga i predsjednikom parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu Josipom Juratovićem.

Država Crna Gora prepoznaje SR Njemačku kao jednu od ključnih adresa u EU, a njemački Bundestag imaće veoma važnu ulogu u predstojećoj, odlučujućoj fazi integracionog procesa zemalja Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Nikolić je takođe podijelio zabrinutost sa poslanikom Bundestaga, povodom neriješenih pitanja na Zapadnom Balkanu i pozvao na angažovanije djelovanje Evropske unije u promociji svojih politika među zemljama regiona.

Predsjednik parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu Josip Juratović je u razgovoru sa predsjednikom i članovima Odbora naglasio da je region Zapadnog Balkana svojevrsno dvorište EU, te da je od posebne važnosti za Njemačku i Uniju u cjelini stabilnost Zapadnog Balkana. Juratović je takođe istakao da Crna Gora predvodi proces integracije i tiho usvaja evropske standarde, jer je relaksirana velikih problema koje imaju ostale zemlje regije, naglašavajući da budući napori crnogorske administracije trebaju da budu usmjereni ka zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poslanik Ervin Ibrahimović interesovao se za rješavanje problema koji se tiče međusobnog priznavanja vozačkih dozvola između dvije države, na šta je dobio uvjeravanje g. Juratovića da će se u narednom periodu lično posvetiti rješavanju ovog problema.

Poslanik Miodrag Lekić je izražavajući zadovoljstvo na ukazanoj prilici za susret naglasio da SR Njemačka predstavlja okosnicu Evropske unije, te da Crna Gora kao mlada demokratija treba da usvaja pravila ponašanja koja važe u njemačkim institucijama.

Zajednički stav sagovornika je da u narednom periodu treba nastaviti sa frekventnom komunikacijom i otvorenim razgovorima između crnogorskih i njemačkih parlamentaraca.

Radnom ručku koji je organizovan na inicijativu g. Juratovića, pored predsjednika i članova Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, prisustvovali su i direktor fondacije „Friedrich Ebert“ za Crnu Goru i Srbiju Maks Brendle i koordinatorka projekata „FES“ u Crnoj Gori Ivana Račić.