utorak, 13 novembar 2018 18:04

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa italijanskim ambasadorom

Povratak većeg dijela opozicionih poslanika u Parlament je pozitivan iskorak za demokratiju u Crnoj Gori, a dogovor vlasti i opozicije o raspodjeli mjesta u radnim tijelima Skupštine, uključujući i formiranje Odbora za unapređenje izbornog zakonodavstva, zaslužuje čestitke, poručio je ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Nj.E. Luka Zelioli na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

Zelioli je istakao da zvanična Italija prepoznaje Crnu Goru kao predvodnika procesa evropske integracije, te izrazio otvorenost za nastavak italijanske podrške daljem razvoju i reformskom putu Crne Gore, posebno kada su u pitanju najzahtjevnija pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Ističući da je Italija dokazani prijatelj Crne Gore, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić zahvalio je ambasadoru Zelioliju na snažnoj podršci koju Italija pruža Crnoj Gori na planu integracije crnogorskog društva u razvijenu evropsku zajednicu. Nikolić je istakao da Crna Gora predstavlja prozor Evrope prema Zapadnom Balkanu, te da naša država ima neprikosnoveni interes da uspješno usvoji vrijednosti savremene Evrope.

U tom smislu, Nikolić je podijelio zabrinutost sa italijanskim ambasadorom, povodom neriješenih pitanja na Zapadnom Balkanu i pozvao na angažovanije djelovanje Evropske unije u promociji svojih politika među zemljama regiona.

Ambasador Zelioli je naglasio da je za Italiju od presudnog značaja stabilnost Zapadnog Balkana, te je apostrofirao odličnu regionalnu saradnju koju Crna Gora baštini kao doprinos bezbjednosti, stabilnosti i boljoj budućnosti svih država regije.

Na sastanku su takođe razmatrane mogućnosti za nastavak već uspostavljene, kvalitetne parlamentarne saradnje, kroz saradnju radnih tijela nadležnih za međunarodne odnose, te uspostavljanje redovne komnikacije između crnogorskih i italijanskih parlamentaraca što je preduslov za bolje međusobno razumijevanje i obostrani napredak.