ponedjeljak, 12 novembar 2018 14:25

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i ambasadora Republike Albanije

Crna Gora i Albanija u značajnoj mjeri doprinose jačanju stabilnosti i očuvanju integracionog entuzijazma regiona, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i ambasadora Republike Albanije u Crnoj Gori Nj.E. Ridija Kurtezija.

U razgovoru je istaknuto da Crna Gora i Albanija nemaju otvorenih pitanja i održavaju tradicionalno prijateljske odnose, koji predstavljaju pozitivan primjer za ostale države u regionu. O kvalitetu međudržavnih odnosa, kojem dodatno doprinosi i opredijeljenost ka istim vanjskopolitičkim ciljevima, govori i činjenica da su vlade dvije zemlje uspostavile praksu održavanja zajedničkih sjednica.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike osvrnuo se na odličnu saradnju Crne Gore i Albanije u oblasti odbrane, koja je dodatno intenzivirana formalizacijom savezništva u okviru NATO. Nikolić je pozdravio napredak Albanije ka otvaranju pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, ističući da je u interesu naše države da se sve susjedne zemlje pridruže evropskoj zajednici.

Sagovornici su se saglasili da su Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci u Albaniji – jedna od najznačajnijih spona dvije zemlje. U tom smislu, Nikolić je ocijenio da su Albanci u Crnoj Gori konstruktivan činilac ključnih državnih politika, te da aktivno doprinose boljoj budućnosti naše zemlje.

Ambasador Albanije u Crnoj Gori na sastanku je uručio poziv predsjedniku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike za uzvratnu posjetu Parlamentu Albanije, uz podsjećanje na vrlo uspješnu posjetu albanskog Odbora za vanjske poslove Crnoj Gori.