utorak, 06 novembar 2018 16:20

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike primio novoimenovanog ambasadora Republike Poljske u Crnoj Gori

Crna Gora je svakog mjeseca sve bliža Evropskoj uniji i stabilno napreduje u integracionom procesu, ocijenio je novoimenovani ambasador Republike Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

Poljski ambasador je istakao zadovoljstvo napretkom koji Crna Gora ostvaruje, te naglasio da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja veliki korak naprijed, nakon kojeg slijedi izvjesno članstvo u EU.

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić i poljski ambasador Dmohovski, saglasili su se da je neophodno što skorije popunjavanje geopolitičke praznine, učlanjenjem zemalja Zapadnog Balkana u zajednicu evropskih naroda.

Nikolić je zahvalio ambasadoru na dobrom razumijevanju političkih i ekonomskih prilika u regionu, podršci i iskazanom interesovanju za nastavak saradnje i valorizaciju zajedničkih interesa dvije zemlje.

S tim u vezi, posebno su razmatrane mogućnosti uspostavljanja direktnih kontakata između parlamentarnih odbora za vanjske poslove Skupštine Crne Gore i Parlamenta Poljske.

Govoreći o potrebi infrastrukturnog povezivanja i ulaganjima u ovoj oblasti, ambasador Dmohovski je istakao da izgradnja prvog autoputa u Crnoj Gori predstavlja važan korak u pravcu daljeg razvoja, te da infrastruktura predstavlja bazu za ekonomski rast.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi dvije države prijateljski, uz obostrano iskazan interes da se isti dodatno unapređuju na polju ekonomije, turizma, poljoprivrede i kulture, ali i jačanjem parlamentarne saradnje.