četvrtak, 18 oktobar 2018 08:47

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike boravio u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj

Sumirani rezultati bugarskog predsjedavanja

Bugarska će biti najglasniji lobista učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju, poručila je predsjednica Narodne skupštine Republike Bugarske Cveta Karajančeva u razgovoru sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem, koji predvodi crnogorsku parlamentarnu delegaciju u Sofiji. Karajančeva i Nikolić su se saglasili da je integracija Zapadnog Balkana uslov regionalne stabilnosti, te da unutrašnje reforme u Uniji ne bi smjele da uspore dinamiku pristupanja zemalja kandidata za članstvo.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, koju su pored predsjednika Andrije Nikolića činili i članovi Luiđ Škrelja i Miloš Nikolić, izrazila je posebnu zahvalnost bugarskoj Narodnoj skupštini na najfrekventnijoj međuparlamentarnoj saradnji koju Skupština Crne Gore ima sa jednom od zemalja članica Evropske unije.

Tokom susreta crnogorske delegacije sa kolegama iz Odbora za vanjske poslove bugarskog parlamenta, predsjednica tog tijela Džema Grozdanova najavila je još snažniju podršku integracionim naporima Crne Gore, uz napomenu da će Bugarska insistirati da se države kandidati procjenjuju na osnovu individualnih dostignuća.

Poslanik Luiđ Škrelja izrazio je zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Crne Gore i Republike Bugarske, naglašavajući da treba održati dobar nivo sveukupne saradnje na obostranu korist, dok je Miloš Nikolić ocijenio da su odlični politički odnosi dvije države dobra osnova za uspostavljanje jače ekonomske saradnje. Ukazao je i na mogućnosti za intenziviranje saradnje u oblasti energetike i poljoprivrede, za šta je bugarska strana izrazila spremnost.

Na sastanku Odbora sa Grupom prijateljstva sa Crnom Gorom koju vodi Petar Petrov, ponovljeno je da je Crna Gora nepovratno na putu evropskih integracija, kao i da su postignuti značajni rezultati u pogledu usvajanja evropskog sistema vrijednosti, te ekonomskog i društvenog razvoja. 

U razgovorima sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Bugarske Todorom Stojanovim, u fokusu su bila ekonomska pitanja i perspektive unapređenja te saradnje, posebno u oblastima energetike, infrastrukture i turizma.

Zvaničnim sastancima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u Sofiji, prisustvovala je ambasadorka Crne Gore u Republici Bugarskoj Snežana Radović.

Uzvratna posjeta crnogorske delegacije je organizovana na poziv predsjednice Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Bugarske Džeme Grozdanove.