ponedjeljak, 17 septembar 2018 14:50

Održana 41. sjednica Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održao je danas 41. sjednicu na kojoj je, u prisustvu ministra vanjskih poslova prof. dr Srđana Darmanovića sa saradnicima, razmotrio i jednoglasno podržao Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova u 2017. godini.

Ministar Darmanović je u svom obraćanju članovima Odbora istakao da je prethodna godina obilježena NATO članstvom Crne Gore, nastavkom uspješnog integracionog puta ka članstvu u EU i jačanjem dobrosusjedskih odnosa, što su ujedno i tri najznačajnija stuba vanjske politike Crne Gore.

Sumirajući izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić istakao je da je sveukupni napredak države Crne Gore najvidljiviji na vanjsko-političkom planu te da je zadovoljstvo konstatovati da je Crna Gora u izvještajnom periodu ostvarila NATO članstvo. Nikolić je naglasio da će upravo rezultati koje Crne Gora postiže na međunarodnom planu poslužiti da neke buduće generacije naših građana kreiraju svoje živote u emancipovanijem i kvalitetnijem životnom okruženju.

Odbor je na današnjoj sjednici, uz učešće predstavnika Državne revizorske institucije a u skladu sa Protokolom o saradnji između Skupštine Crne Gore i DRI,  razmotrio Izvještaj o reviziji pravilnosti poslovanja Ambasade Crne Gore u Republici Austriji, Grčkoj i Hrvatskoj i Stalne misije Crne Gore pri UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, za 2017. godinu.

Zajednički je konstatovano da je aktuelno rukovodstvo Ministarstva vanjskih poslova značajno unaprijedilo stanje i napravilo konkretne koraka s ciljem uklanjanja nepravilnosti iz prethodne godine, na koje je ukazala DRI.

Odbor je takođe na današnjoj sjednici, u skladu sa Pravilnikom o osnivanju i radu grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore, donio odluku o podnošenju inicijative za formiranje Grupe prijateljstva sa Parlamentom Ujedinjenog Kraljevstva.