četvrtak, 06 septembar 2018 12:24

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na XXVIII Ekonomskom forumu u Krinjici

Odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima podrazumijeva da Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji bude kooperativni činilac evropske politike, naglasio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na panelu koji je u sklopu 28. Ekonomskog foruma u Krinjici organizovan na temu: „Šengen zona u svjetlu migrantske krize – kraj Evrope bez granica?“.

Govoreći na panelu, Nikolić je ukazao da posljedice migrantske krize prevazilaze nacionalne okvire, te da je zbog toga nužno uspostaviti zajednički pristup i aktivnosti svih država u kompleksnom zadatku očuvanja bezbjednosti granica.

Crna Gora je kao stara i humana država već pokazala odgovoran i solidaran pristup u odnosu na prihvat više od 150 hiljada izbjeglica sa Kosova, koji su u Crnoj Gori našli utočište od nedaća u koje su zapali usljed ratnih dešavanja krajem devedesetih, naglasio je Nikolić.

Nikolić je takođe imao izlaganje u okviru panela na temu: „Komšije Evropi ili komšije u Evropi? - migrantska kriza i susjedska politika EU“, na kojem su govorili i predsjednik Senata Poljske Stansilav Karčevski, predsjednik Senata Rumunije Calin Popesku Tariceanu, potpredsjednica Donjeg doma Parlamenta Španije Mikaela Navaro Garzon, potpredsjednik Parlamenta Mađarske Janoš Latorcai i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Marinković.

Govoreći o ideji evropske susjedske politike čiji je cilj stvaranje prijateljskog okruženja na istoku i jugu, od Kavkaza do Sahare, Nikolić je naglasio da bi bilo poželjno da se Evropska unija poučena negativnim iskustvima sa svojim istočnim i južnim susjedstvom, ozbiljnije fokusira na nastavak procesa proširenja, jer je to jedna od njenih najuspješnijih politka. Prema riječima Nikolića, nova energija u politici proširenja, ključ je za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za podizanje integracionog entuzijazma država Zapadnog Balkana.

Na marginama Ekonomskog foruma u Krinjici, Nikolić je imao više neformalnih susreta, između ostalih i sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora dr Mirom Kovačom i predsjednicom Odbora za evropske poslove Parlamenta Poljske Izabelom Kloc.