utorak, 24 april 2018 15:36

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike boravila u zvaničnoj posjeti Parlamentu Rumunije

Učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju biće na vrhu liste prioriteta rumunskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, koje je planirano za prvu polovinu 2019. godine, ključna je ocjena sa sastanaka koje je delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike imala u Parlamentu Rumunije.

Tokom zvanične posjete Bukureštu, članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, predvođeni predsjednikom Andrijom Nikolićem, održali su odvojene sastanke sa potpredsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Ben-Oni Ardeleanom, predstavnicima odbora za vanjske i evropske poslove oba doma rumunskog Parlamenta, predstavnicima Odbora za rumunske zajednice koje žive u inostranstvu donjeg doma Parlamenta, kao i državnom sekretarkom u Ministarstvu vanjskih poslova.

Predsjednica Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma rumunskog Parlamenta Biro Rozalia-Ibolia (Biró Rozália-Ibolya) pozdravila je ozbiljnost kojom Crna Gora pristupa integracionom procesu, uz ocjenu da je riječ o državi koja determiniše stabilnost u regionu, vodi uspješnu vanjsku politiku i posvećeno radi na emancipaciji društva.

Ističući važnost parlamentarne diplomatije, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić iznio je konkretan prijedlog za jačanje parlamentarne saradnje Crne Gore i Rumunije. Posebno je pozdravljena ideja o organizovanju zajedničkog sastanka odbora za vanjske poslove zemalja Zapadnog Balkana, koji bi bio upriličen za vrijeme rumunskog predsjedavanja Savjetu Evropske unije, što bi prema Nikolićevim riječima trebalo da označi početak parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa.

Članovi odbora za vanjske i evropske poslove Parlamenta Rumunije jednoglasno su ocijenili da rezultat posljednjih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, predstavlja trijumf evropske politike. Zamjenik predsjednika Odbora za evropske poslove Predstavničkog doma Stefan Musoiu, obavijestio je crnogorsku delegaciju o spremnosti rumunske strane da pruži ekspertsku i tehničku pomoć kroz transfer iskustava i znanja, posebno kad je riječ o korišćenju evropskih fondova.

Na sastancima je bilo riječi i o borbi protiv korupcije, unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti, pravosuđa, rodne ravnopravnosti, turizma, prosvjete i nauke. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o modelima saradnje sa dijasporom, uz saglasnost da je poboljšanju položaja iseljenika potrebno posvetiti posebnu pažnju, kroz priznavanje doprinosa koji iseljenici pružaju matičnoj državi.

Posjeta Odbora je ocijenjena izuzetno uspješnom i konstruktivnom, te je dogovoren nastavak intenzivne komunikacije, jačanje saradnje u okviru regionalnih i evropskih inicijativa i organizacija, kao i održavanje redovnih konsultacija na nivou radnih tijela dva parlamenta.

Pored predsjednika Odbora Andrije Nikolića, delegaciju Odbora za međunarodne odnose i iseljenike koja je boravila u posjeti Parlamentu Rumunije činili su i članovi Odbora Nada Drobnjak i Miloš Nikolić.