utorak, 06 mart 2018 16:04

Održan sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i delegacije Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Bugarske

Snažna podrška evropskom putu Crne Gore

Bugarska je, u ovom trenutku, jedna od najznačajnijih političkih adresa za Crnu Goru, imajući u vidu aktuelno bugarsko predsjedavanje Savjetu Evropske unije, zajednička je ocjena predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i predsjednice Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Bugarske Džeme Grozdanove.

Predsjednica Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Bugarske Džema Grozdanova, kao i članovi Odbora kojim predsjedava, bili su saglasni u ocjeni da je Crna Gora apsolutni lider u regionu po pitanju procesa pristupanja Evropskoj uniji. Grozdanova je izrazila podršku principu regate, cijeneći da su za brz napredak ka Evropskoj uniji najznačajniji vladavina prava i dobrosusjedski odnosi, kao i pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić iskazao je zadovoljstvo inteziviranjem parlamentarne saradnje Crne Gore i Bugarske u proteklom periodu i izrazio zahvalnost na konkretnoj podršci koju Bugarska pruža našoj državi u procesu evropske integracije.

U cilju jačanja parlamentarnih odnosa i konkretizacije saradnje radnih tijela parlamenata Crne Gore i Bugarske, Grozdanova je pozvala Odbor za međunarodne odnose i iseljenike u uzvratnu posjetu.

Pored predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, sastanku su prisustvovali i članovi: dr Halil Duković, dr Dragutin Papović, Miloš Nikolić i mr Ervin Ibrahimović.

Delegacija Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Bugarske, koju pored predsjednice Grozdanove čine zamjenica predsjednice Odbora Polina Čankova-Hristova i članovi Odbora Dimitar Glavčev i Petar Vitanov, boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.