ponedjeljak, 26 februar 2018 19:00

Održan sastanak dva odbora i grupe prijateljstva sa italijanskim senatorom Lodovikom Sonegom

Crna Gora ključna za budućnost Balkana i Evrope

Italija vidi Crnu Goru kao ključnu zemlju za budućnost Balkana i Evrope, zaključio je senator Lodovik Sonego na zajedničkom sastanku sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike, Odborom za evropske integracije i Grupom prijateljstva sa Parlamentom Italije.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić istakao je da je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kao ključni državni prioritet, prepoznato novom strategijom Evropske komisije kao realnost, što dodatno ohrabruje ali i obavezuje na putu reformske agende, vladavine prava, kulturne i društvene emancipacije i sveukupnog poboljšanja standarda života crnogorskih građana. Nikolić je naglasio značaj snažnog investicionog prisustva Italije u Crnoj Gori, kao države koja predstavlja dominantnog i jednog od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Senator Sonego se osvrnuo na Strategiju Evropske unije za proširenje na Zapadni Balkan koja, po njegovoj ocjeni, vrednuje sve napore koje su zemlje Zapadnog Balkana učinile na putu pristupanja Evropskoj uniji, te Crnu Goru izdvaja kao pozitivan primjer.

Sonego je takođe istakao da Evropa mora da pokaže angažovaniji pristup integracionom procesu zemalja Zapadnog Balkana, uz veći nivo infrastrukturnih investicija, kao fundamentalnih pretpostavki za bolju povezanost i prosperitet regiona.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović ukazao je na to da su odlični parlamentarni odnosi ojačani i kroz Protokol o saradnji, koji je u martu prošle godine potpisan između Odbora za evropske integracije i Odbora za politike EU italijanskog Senata. Kako je dodao, Protokol je već konkretizovan kroz organizaciju zvanične posjete delegacije Odbora Rimu u decembru, a njegova naročita vrijednost će biti u razmjeni informacija i ostvarenju zajedničkih vrijednosti interesa dva odbora na multilateralnim evropskih forumima. Povodom Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, Vuksanović je kazao da ovaj dokument doživljava kao snažnu podršku evropskim aspiracijama Crne Gore i potvrdu da će sve države regiona napredovati u skladu sa ostvarenim rezultatima.

Pored predsjednika dva odbora, sastanku su prisustvovali članovi: Nada Drobnjak, Halil Duković, Miloš Nikolić, Ervin Ibrahimović, kao i članovi Grupe prijateljstva Sanja Pavićević i Mirsad Murić. Poslanici su zajednički iskazali zadovoljstvo prijateljskim odnosima Crne Gore i Italije, veoma kvalitetnim tekućim projektima, kao i potencijalima unapređenja saradnje u brojnim oblastima. Posebna pažnja bila je posvećena pitanjima ekologije i životne sredine, ljudskih prava i energetike.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Nj. E. Vinćenco Del Monako.