petak, 15 decembar 2017 14:11

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i viceguvernera provincije Ćako u Argentini

Crnogorski iseljenici u Republici Argentini izuzetno su ponosni na svoje porijeklo, saopštio je viceguverner provincije Ćako u Argentini, Daniel Kapitanić, na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.

Predsjednik Odbora izrazio je zadovoljstvo što su brojni crnogorski iseljenici u Argentini uspjeli da očuvaju ideju slobodne i nezavisne Crne Gore i što sprovode značajne aktivnosti u cilju očuvanja crnogorske kulture, tradicije i jezika, među kojima se posebno izdvajaju škola crnogorskog jezika, kao i izgradnja „Crnogorske kuće“ u provinciji Ćako, koja je u toku.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, turizma, poljoprivrede, nauke i kulture, za šta postoji dobra normativna osnova kroz potpisane sporazume.

Takođe, iskazana je spremnost za razvoj parlamentarne saradnje dvije države, i s tim u vezi, predsjednik Odbora Andrija Nikolić najavio je podnošenje inicijative za osnivanje grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Argentine.