četvrtak, 14 decembar 2017 11:46

Učešće predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike na sastanku Odbora za vanjske poslove Višegradske grupe – V4

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, učestvovao je na sastanku odbora za vanjske poslove parlamenata Višegradske grupe – V4 (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka) i zemalja Zapadnog Balkana, kojim je predsjedavao predsjednik Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Mađarske, Žolt Nemet (Zsolt Németh).

Sastanak je bio posvećen temi: „Stabilnost Zapadnog Balkana – perspektive procesa evropske integracije“, a svoje obraćanje u okviru glavne debate između ostalih imao je i predsjednik Odbora Andrija Nikolić.

Sastanku u Budimpešti prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Republici Mađarskoj Nj.E. Aleksandar Moštrokol.

 

Obraćanje predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića:

 

Uvaženi g. Nemet,

Cijenjeni članovi parlamenata Višegradske četvorke i zemalja Zapadnog Balkana,

Dozvolite da Vam zahvalim što ste medju prioritete aktuelnog mađarskog predsjedavanja Višegradskoj četvorci, uvrstili teme stabilnosti i perspektive evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Danas imamo privilegiju da sa našim kolegama iz Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke razgovaramo o politici proširenja Evropske Unije i refleksijama tog procesa na stabilnost našeg regiona i cijele Evrope.

Dolazim iz Crne Gore, nove NATO članice i lidera medju zemljama kandidatima za članstvo u EU, sa 30 otvorenih, i 3 privremeno zatvorena poglavlja. Na crnogorskom primjeru se jasno prepoznaje, da su stabilnost i evropska integracija Zapadnog Balkana, opipljivi i dostižni.

Medjutim, dozvolite da upozorim na okolnost, da su prve stranice rukopisa velikih evropskih i svjetskih konflikata, ispisane upravo na Balkanu, koji i danas predstavlja poligon za prelivanje različitih političkih i strateških interesa, ali i nesofisticirnih i opasnih metoda u pokusajima njihovog ostvarivanja.

Stoga je nužno da snažnije promovišemo ideju evropske integracije, ne bi li je učinili agilnijom i aktuelnijom. Mi u Crnoj Gori smatramo da je nova energija u politici proširenja ključ za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za podizanje integracionog entuzijazma zemalja Zapadnog Balkana.  

Integracija kao temelj crnogorske državne politike, pokazala se kao najbolji okvir za sazrijevanje i razvoj našeg društva. Ispravnost uvjerenja da se do evropskog kvaliteta života, dolazi usvajanjem evropskih vrijednosti, ovjerili su gradjani Crne Gore.

Dovršićemo započete reforme i sve obaveze iz evropskog integracionog procesa, ali je istovremeno, i za nas i za naše susjede, važno, da Evropska Unija pojača svoje prisustvo u zemljama Zapadnog Balkana, jer je to nužan preduslov njegovog daljeg razvoja.

Na kraju, vjerujem da će i buduće akcije država Višegradske četvorke, biti u funkciji očuvanja principa vrednovanja individualnih zasluga kandidata za članstvo, i da će proširenje Evropske Unije na države Zapadnog Balkana, ostati u vrhu liste prioriteta predstojećih sastanaka Višegradske grupe.